Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Στο επίκεντρο το ράλι της Wall Street και τα σχόλια του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, η Σύνοδος των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στην Αργεντινή αλλά και τα σενάρια του Brexit.

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με ώθηση από το ράλι της Wall Street.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης υποστήριξε ότι τα επιτόκια βρίσκονται «ελάχιστα κάτω» από το ουδέτερο επίπεδο.

«Τα επιτόκια βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα με βάση τον ιστορικό μέσο όρο και βρίσκονται ελάχιστα κάτω από το μεγάλο εύρος των εκτιμήσεων του επιπέδου που θα ήταν ουδέτερο για την οικονομία, το οποίο σημαίνει ότι ούτε θα επιτάχυναν ούτε θα επιβράδυναν την ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο δυνατό Brexit, τόνισε την Τετάρτη ο Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο διοικητής προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% μέσα σε ένα χρόνο και οι τιμές των κατοικιών θα βουτήξουν κατά 30%. «Η δουλειά μας δεν είναι να ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο προσκήνιο και η Σύνοδος των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20), στην Αργεντινή, όπου προμηνύεται σύγκρουση Τραμπ με τους 19 ηγέτες. Παρά τις επιδιώξεις των διοργανωτών, η εμπορική πολιτική «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να μονοπωλήσει τη συνάντηση κορυφής. Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι οι δασμοί και οι εμπορικές διενέξεις προκαλούν συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου. 

Υπό το παραπάνω κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,5%, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,7%, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά 0,9%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 0,2%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,9% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ επίσης (+0,9%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v