Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Πάουελ έδωσε φτερά στη Wall Street

Ισχυρά κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να σημειώνει «άλμα» 617 μονάδων. Άνοδος σχεδόν 3% για τον Nasdaq. Κοντά σε «ουδέτερο επίπεδο» τα επιτόκια, λέει ο Πάουελ. Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο (-2,5%).

Ο Πάουελ έδωσε φτερά στη Wall Street

Ράλι στη Wall Street μετά τη δήλωση του Τζέρομ Πάουελ ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο λεγόμενο «ουδέτερο επίπεδο».

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,5% ή 617 μονάδες στις 25.366, ο S&P σημείωσε άνοδο 2,3% στις 2.743 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,95% στις 7.291 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+5%) και Caterpillar (+4,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-1%) και United Technologies (-0,1%).

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης υποστήριξε ότι τα επιτόκια βρίσκονται «ελάχιστα κάτω» από το ουδέτερο επίπεδο.

«Τα επιτόκια βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα με βάση τον ιστορικό μέσο όρο και βρίσκονται ελάχιστα κάτω από το μεγάλο εύρος των εκτιμήσεων του επιπέδου που θα ήταν ουδέτερο για την οικονομία, το οποίο σημαίνει ότι ούτε θα επιτάχυναν ούτε θα επιβράδυναν την ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, ο ίδιος είχε τονίσει πως η νομισματική πολιτική της Fed «απέχει πιθανότατα αρκετά από το ουδέτερο επίπεδο».

Επιπλέον η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στο συνέδριο των G20 στην Αργεντινή και στην επικείμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίγκ για το εμπόριο.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της General Motors μετά την απόφαση της διοίκησης να κλείσει πέντε εργοστάσια στις ΗΠΑ.

«Αν η GM δεν θέλει να κρατήσει τις θέσεις εργασίας της στις ΗΠΑ, θα έπρεπε να επιστρέψει τη διάσωση των $11,2 δισ. που χρηματοδοτήθηκε από τους Αμερικανούς φορολογουμένους» έγραψε στο Twitter o κ. Τραμπ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 3,5% σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου, η οποία επιβεβαίωσε και τις αρχικές εκτιμήσεις του Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε αυξηθεί κατά 4,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 2,5% στα 50,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,8% στα 1.229 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,7% στο 1,1371 δολ. από 1,1292 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,05%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v