Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες «βούλιαξαν» τις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τον χρηματιστηριακό δείκτη της Φρανκφούρτης να καταγράφει απώλειες άνω του 3%. «Βουτιά» 5,6% για τις τράπεζες. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Οι τράπεζες «βούλιαξαν» τις ευρωαγορές

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες «βούλιαξαν» 5,6%, σημειώνοντας την χειρότερη επίδοση από τις 4 Μαρτίου όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε προκαλέσει ανησυχίες για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

Η μετοχή της HSBC υποχώρησε 3,9%, της Commerzbank 12% και της Credit Suisse 9,4% (αφού πρώτα είχε πιάσει ιστορικό χαμηλό).

Από πλευράς χρηματιστηριακών δεικτών, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 2,42% στις 442 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 2,54% στις 7.551 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 3,04% στις 14.959 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,9% στις 7.011 μονάδες.

Στο μεταξύ, η HSBC ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την θυγατρική της Silicon Valley Bank στη Μεγάλη Βρετανία έναντι μίας λίρας. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η προστασία των καταθέσεων της θυγατρικής.

«Αυτή η εξαγορά έχει εξαιρετικό στρατηγικό νόημα για την επιχείρησή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος Noel Quinn στη δήλωση. «Οι πελάτες της SVB UK μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές ως συνήθως, με ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι οι καταθέσεις τους υποστηρίζονται από τη δύναμη και την ασφάλεια της HSBC».

Στο μεταξύ, καθησυχαστικός εμφανίστηκε εκπρόσωπος της Κομισιόν όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές».

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI υποχωρεί 1,9% στα 75,25 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 2,3% στα 1.910 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,9% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0736 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v