Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τις τράπεζες

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι ευρωαγορές μετά από τρεις σερί πτώσεις με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει 2,4%. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τις τράπεζες

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την «βουτιά» της Δευτέρας που προκάλεσαν οι τραπεζικές ανησυχίες στον απόηχο της κατάρρευσης των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς χρηματοοικονομικές μετοχές έχασαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία τις προηγούμενες δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές μείωσαν την έκθεση σε τράπεζες από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι τράπεζες κέρδισαν 2,45% μετά την «βουτιά» 5,6% της Δευτέρας

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη νέα πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο 6% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Πλέον δημιουργούνται προσδοκίες ότι η Fed διστάσει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας μετά και την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,53% στις 449 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,17% στις 7.637 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,83% στις 15.232 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,86% στις 7.141 μονάδες.

Στο μεταξύ, η Credit Suisse Group AG δήλωσε ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής οικονομικών εκθέσεων για τα έτη 2022 και 2021 και υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης.

Για τα δύο χρόνια «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης δεν ήταν αποτελεσματικός», ανέφερε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την σήμερα. «Η Διοίκηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες δημοσιοποίησης δεν ήταν αποτελεσματικές».

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI υποχωρεί 2,3% στα 73,10 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.910 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0712 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v