Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 6% έπεσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, πονοκέφαλος ο δομικός

Ψηλά παρέμεινε ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας -στο 5,5% σε ετήσια βάση και στο 0,5% σε μηνιαία. Είναι η μέτρηση που φέρνει σε δύσκολη θέση τη Fed, όσον αφορά τις αποφάσεις της.

Στο 6% έπεσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, πονοκέφαλος ο δομικός

Κατά 6% αναμένεται να έχουν αυξηθεί οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση.

Το αποτέλεσμα του περασμένου μήνα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τον Dow Jones. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο ήταν στο 6,4%.

O δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,5% ετησίως, όπως και αναμενόταν, ενώ τον Ιανουάριο είχε σημειώσει άνοδο κατά 5,6%. 

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% τον Φεβρουάριο, έναντι πρόβλεψης για 0,4% κι ενώ ένα μήνα πριν ήταν στο 0,4%. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μετρά ένα ευρύ καλάθι αγαθών και υπηρεσιών και είναι ένα από τα πολλά βασικά μέτρα που χρησιμοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) κατά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής. 

Ο δομικός πληθωρισμός είναι που οδηγεί τη Fed σε δύσκολη θέση, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, χωρίς να επιβαρύνει την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Η σημερινή έκθεση μαζί με τον δείκτη τιμών παραγωγού που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη θα είναι τα τελευταία δεδομένα που σχετίζονται με τον πληθωρισμό και που θα αξιολογήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πριν συνεδριάσουν στις 21-22 Μαρτίου.

Λίγο πριν την τραπεζική κρίση αυτής της εβδομάδας, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είχε ανοίξει την πόρτα για την εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού αυξήσεων επιτοκίων, αλλά πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν πλέον ότι η κεντρική τράπεζα είτε θα επιμείνει σε μικρότερη αύξηση είτε θα σταματήσει εντελώς στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v