Σε χαμηλό έξι ετών το γεν – Κάτω από $1,30 το ευρώ

Σε αντίθετη πορεία οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Κατακόρυφη άνοδος του δείκτη δολαρίου σε υψηλό 14 μηνών με το βλέμμα στη Fed. Παραμένει κάτω από τα 1,30 δολ. το ευρώ μετά την απόφαση - έκπληξη του Μάριο Ντράγκι.

Με το βλέμμα να στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες, οι κινήσεις των επενδυτών στην αγορά συναλλάγματος είναι έντονες. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί σε χαμηλό έξι ετών έναντι του δολαρίου, ενώ το ευρώ επιμένει στην κάθετη πτωτική του πορεία μετά την κίνηση- έκπληξη του Μάριο Ντράγκι να μειώσει τα επιτόκια και να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κινείται σε αντίθετη τροχιά. Οι αγορές αναμένουν σήμερα (Παρασκευή) τα στοιχεία για την ανεργία που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Οι αναλυτές προβλέπουν νέα μείωση της ανεργίας των ΗΠΑ στο 6,1% από 6,2%.

Έτσι, ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο 14 μηνών. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 105,25 γεν έναντι του δολαρίου, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει στο πείραμα των Αμπενομικών με τους αναλυτές να προβλέπουν νέες κινήσεις χαλάρωσης πολιτικής. Το ενιαίο νόμισμα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,2940 δολ., ενώ χθες κατέγραψε πτώση 1,7% μετά τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι.

«Η απόκλιση πολιτικής μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ευρώ συνέβαλε στην αποδυνάμωση του γεν» δήλωσε ο Daisuke Karakama της Mizuho Bank και συμπλήρωσε: «Εκτιμώ ότι το ιαπωνικό νόμισμα θα αγγίξει τα 108 γεν ανά δολάριο στο τέλος του επόμενου μήνα, όταν η Fed θα εξομαλύνει τη νομισματική της πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v