Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώσης συνέχεια για την τουρκική λίρα

Εν μέσω ισχνών συναλλαγών κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώνονταν στα 13,2 έναντι του δολαρίου, χαμηλότερα κατά 20% σε σχέση με το τέλος της περασμένης εβδομάδας

Πτώσης συνέχεια για την τουρκική λίρα

Πτωτικά για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση κινείται του τουρκικό νόμισμα, διαβρώνοντας τα τεράστια κέρδη που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της χώρας και για τα αυξανόμενα επιτόκια.

Εν μέσω ισχνών συναλλαγών κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώνονταν στα 13,2 έναντι του δολαρίου, χαμηλότερα κατά 20% σε σχέση με το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η νομισματική κρίση στην Τουρκία προκλήθηκε από την επιθετική μείωση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της χώρας, κατά συνολικά 500 μ.β. από τον Σεπτέμβριο, υπό την πίεση του προέδρου Ερντογάν στο πλαίσιο της προσπάθειας του να ενισχύσει τις πιστώσεις και τις εξαγωγές.

Οι οικονομολόγοι από την πλευρά τους έχουν χαρακτηρίσει ριψοκίνδυνη αυτή τη μείωση επιτοκίων, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί πάνω από το 21% και αναμένεται να εκτιναχθεί πέραν του 30% αυτόν και τους επόμενους μήνες, λόγω της υποτίμησης της λίρας.

Στα υπόλοιπα νομίσματα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,08% στα 1,1320 δολάρια και η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,1% στα 1,3514 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v