Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 5 εβδομάδων για το ρούβλι

Διόρθωσε τις «ζημιές» του πολέμου. Ούριος άνεμος στις ρωσικές μετοχές και +3,7% για την Gazprom, στη σκιά του σίριαλ για τον τρόπο διεθνών πληρωμών αερίου.

Υψηλό 5 εβδομάδων για το ρούβλι

Yψηλό πέντε εβδομάδων έπιασε το ρωσικό νόμισμα το πρωί της Παρασκευής στην αγορά της Μόσχας, αγγίζοντας τα 80,33 ρούβλια/δολάριο πριν καταλήξει να κινείται στο εύρος των 83-84 ρουβλίων/δολάριο (92,3 ρούβλια/ευρώ). Παράλληλα, σκαρφάλωσαν οι ρωσικές μετοχές, με τη ματιά των επενδυτών στο ουκρανικό μέτωπο και στο εν εξελίξει σίριαλ του τρόπου πληρωμών φυσικού αερίου. Αυτή η επίδοση είχε να εμφανιστεί από τις 23 Φεβρουαρίου, προηγουμένη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η κίνηση του Πούτιν να απαιτήσει πληρωμές αερίου σε ρούβλια επ' απειλή διακοπής προμηθειών ενίσχυσε το ρωσικό νόμισμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η ανάκαμψη του νομίσματος οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών της χώρας, που εν πολλοίς υποβοηθείται από τα capital controls, σύμφωνα με το Reuters. 

Υπέρ του ρουβλιού λειτουργεί επίσης η λήξη της φορολογικής περιόδου που υποχρεώνει τις εταιρείες του εξωτερικού να μετατρέψουν δολάρια και ευρώ, καθώς και η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να επαναγοράσει κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι Ρώσοι, λέει ο Konstantin Svyatny, επικεφαλής χαρτοφυλακίου στην Aton Brokerage.

Νότες ρωσικής αισιοδοξίας

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει για έξι μήνες τους περιορισμούς μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό για ιδιώτες, επιτρέποντας περιορισμένες μηνιαίες μεταφορές σε ξένο νόμισμα που μπορούν να μειώσουν την πίεση στους Ρώσους που στέλνουν τακτικά κεφάλαια σε συγγενείς στο εξωτερικό. 

Η τράπεζα είπε ότι τα μέτρα δεν θα ισχύουν για άτομα από χώρες που έχουν υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Μόσχας. «Αυτό το βήμα δίνει ένα σήμα ότι, αν το ρούβλι ενισχύεται περαιτέρω, πιθανώς θα έλθουν περαιτέρω μέτρα για μείωση των περιορισμών στον έλεγχο συναλλάγματος», ανέφεραν οι αναλυτές της Promsvyazbank.

Τέλος, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Φεβρουαρίου σκαρφάλωσαν οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, αποσπώντας κέρδη. Ο δείκτης RTS, σε δολάρια, σημείωσε άνοδο 2,3% στις 1.042,8 μονάδες και ο δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι ανήλθε επίσης κατά 2,3%, φτάνοντας στις 2.759,1 μονάδες.

Οι μετοχές του ενεργειακού κολοσσού Gazprom ανέβηκαν κατά 3,7%. Ρωσικές εταιρείες που διαπραγματεύονται στο εξωτερικό θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στη Ρωσία, εκτός εάν προκύψουν νέες λύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v