Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από το ένα προς ένα έναντι του δολαρίου παραμένει το ευρώ

«Οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων δεν υποστηρίζουν το νόμισμα όταν γίνονται για να διατηρήσουν σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να βλάψουν τις προοπτικές ανάπτυξης ταυτόχρονα», εκτιμούν αναλυτές.

Κάτω από το ένα προς ένα έναντι του δολαρίου παραμένει το ευρώ

Το ευρώ συνεχίζει να κινείται κάτω από την απόλυση ισοτιμία ένα προς ένα με το δολάριο και αναλυτές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα να επανέλθει ακόμα και αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων. 

Αντί η νομισματική πολιτική αυτό που πιέζει το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ο συνδυασμός της απειλής μιας ύφεσης και της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. Αυτή η δυναμική είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμα κι αν εφαρμόσει την στρατηγική της Federal Reserve με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίου.

«Τα επιτόκια δεν ήταν στη θέση του οδηγού στις αγορές συναλλάγματος, ιδιαίτερα τον περασμένο μήνα- πρόκειται πραγματικά για θέμα δυναμικής της παγκόσμιας ανάπτυξης», δήλωσε ο Sam Zief, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής FX στην JPMorgan Private Bank. «Οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων δεν υποστηρίζουν το νόμισμα όταν γίνονται για να διατηρήσουν σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να βλάψουν τις προοπτικές ανάπτυξης ταυτόχρονα».

Αντιμέτωπη με τον υψηλότερο πληθωρισμό από την εισαγωγή του ευρώ, η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων κατά μισή μονάδα στο 0%.

Ενώ οι επενδυτές αναμένουν μια άλλη κίνηση αυτού του μεγέθους στις 8 Σεπτεμβρίου, σύννεφα μαζεύονται πάνω από την οικονομία των 19 χωρών της ευρωζώνης καθώς η κρίση κόστους ζωής και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στριμώχνουν νοικοκυριά και εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v