Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή στο δολάριο... μέσω Πεκίνου

Τα άσχημα στοιχεία από την Κίνα εντείνουν τις ανησυχίες για ύφεση στον υπόλοιπο κόσμο. Πτώση 0,58% του ευρώ. Το δολάριο υποστηρίχθηκε επίσης από τα επιθετικά σχόλια στελεχών της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια.

Στροφή στο δολάριο... μέσω Πεκίνου

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,58% στα 1,0199 δολ., υπό τριπλό βάρος: τον πόλεμο στην Ουκρανία με κλιμάκωση των ρωσικών βομβαρδισμών, την ενεργειακή αδυναμία και το πλήγμα από την ξηρασία σε μια σειρά ευρωπαϊκές οικονομίες βαρύνουσας σημασίας.

Το "ασφαλές" δολάριο των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα μετά από νέα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ύφεση, ενώ το γουάν υποχώρησε μετά την έκπληξη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Η κινεζική βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία υπολείπονταν των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς η ανάκαμψη από τα δρακόντεια lockdown για την covid-19 υποχώρησε.

«Φυσικά, τα άσχημα στοιχεία από την Κίνα εντείνουν επίσης τις ανησυχίες για την ύφεση για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Ipek Ozkardeskaya, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Swissquote. Αυτό ώθησε προς τα κάτω το ευρώ έναντι του δολαρίου, πρόσθεσε.

Το δολάριο υποστηρίχθηκε επίσης από τα επιθετικά σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Federal Reserve ως απάντηση στις πρώτες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να έχει κορυφωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v