Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλιάζει ξανά το ρούβλι, νέος πονοκέφαλος για τη Ρωσία

Ξεπέρασε τα 100 ανά δολάριο. Η πτώση το έφερε ξανά σε ένα όριο που προκάλεσε αύξηση επιτοκίων τον Αύγουστο και συζητήσεις για capital controls. Στο πιο χαμηλό του 2023 το ευρώ.

Βουλιάζει ξανά το ρούβλι, νέος πονοκέφαλος για τη Ρωσία

Το ρούβλι υποτιμήθηκε ξανά κοντά στα 100 ρούβλια ανά δολάριο, περνώντας για λίγο ένα σημαντικό ψυχολογικό όριο για τους Ρώσους καταναλωτές και την κυβέρνηση, αφού οι προηγούμενες προσπάθειες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής απέτυχαν να σταματήσουν την πτώση του νομίσματος.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το νόμισμα της Ρωσίας υποχώρησε έως και 0,5% στα 100,255 ρούβλια έναντι του δολαρίου, πριν φτάσει να διαπραγματεύεται αυτή την ώρα στα 99,11.

Η πτώση το επανέφερε σε ένα όριο που προκάλεσε έκτακτη αύξηση των επιτοκίων τον Αύγουστο και έντονες συζητήσεις σχετικά με πιθανά capital controls για την ενίσχυση του νομίσματος.

Η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα προειδοποίησε κατά της χρήσης διοικητικών μέτρων για τη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας, επιλέγοντας αντ' αυτού τη νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 12% από 8,5% σε έκτακτη συνεδρίαση τον Αύγουστο, αφότου το ρούβλι έσπασε τελευταία το όριο των 100 ανά δολάριο, αυξάνοντάς το κατά μία περαιτέρω ποσοστιαία μονάδα στο 13% τον περασμένο μήνα.

Στο πιο χαμηλό σημείο του 2023 το ευρώ

Το ευρώ έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της φετινής χρονιάς, καθώς οι αυξανόμενες προσδοκίες των επενδυτών ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρείχαν στήριξη στο δολάριο.

Το νόμισμα υποχωρούσε πάνω από 0,8%, πλέον χάνει 0,1%, με την ισοτιμία στο 1,0464 δολάριο, ξεπερνώντας το προηγούμενο χαμηλό του 2023 που είχε φτάσει στις αρχές Ιανουαρίου -βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v