Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων η τιμή χρυσού

Πτωτικά για δεύτερη συνεδρίαση κινείται η τιμή του χρυσού. Στα 1,244 δολ. ανά ουγκιά καθώς "προεξοφλούν" ότι η πρώτη κίνηση για το περιβόητο tapering της Fed θα γίνει αυτό το μήνα. Απώλειες 26% για το 2013.

Επιμένει πτωτικά η τιμή του χρυσού για δεύτερη συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καθώς η συμφωνία στο μέτωπο του προϋπολογισμού, αλλάζει τα δεδομένα.

Η τιμή του χρυσού υποχωρεί κατά 0,7% στα 1,244 δολ. ανά ουγκιά, ενώ τα συμβόλαια Φεβρουαρίου υποχωρούν κατά 1,1% στα 1,243 δολ στο Comex της Νέας Υόρκης.. Επισημαίνεται ότι η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει φέτος κατά 26% λόγω των προσδοκιών για μείωση της ρευστότητας από τη Fed.

Φέτος, έχει διοχετευθεί στις διεθνείς αγορές ρευστότητα μεγαλύτερη των 8 τρισ. δολ. από τις κεντρικές τράπεζες. Είναι η μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας από το 2009 στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας των κεντρικών τραπεζών να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στις οικονομίες.

Στις ΗΠΑ το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Παρασκευή. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από το Σεπτέμβριο έχει δηλώσει ότι η αδυναμία συμφωνίας στο «μέτωπο» του προϋπολογισμού ήταν ένας από τους παράγοντες που δεν επέτρεπαν να ξεκινήσει το περιβόητο tapering. Τώρα, με το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει στο 7% και το Κογκρέσο να κλείνει μία δυσάρεστη τριετή περίοδο έντονων διαφωνιών, ο δρόμος για τη Fed είναι ανοιχτός. Ο πρόεδρος της Fed, St Louis δεν αποκλείει να υπάρξει μάλιστα μία μικρή κίνηση αυτόν το μήνα. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 17-18 Δεκεμβρίου.

Επίσης, το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ότι για τη θέση του αντιπροέδρου της Fed επελέγη ο Stanley Fischer, ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ, που θεωρείται πιο θερμός υποστηρικτής της λιγότερο χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v