Ξεπέρασε τα $111/βαρέλι το Brent

Αφού καταλάγιασε ο ενθουσιασμός για την πυρηνική συμφωνία στο Ιράν, η αγορά επικεντρώνεται και πάλι στα τωρινά προβλήματα. Συνεχιζόμενες εντάσεις στη Λιβύη με κλειστό το λιμάνι της Βεγγάζης για τις εξαγωγές μαύρου χρυσού.

Κοντά σε υψηλό 11 εβδομάδων διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου Brent καθώς εντείνονται τα προβλήματα με την παραγωγή μαύρου χρυσού στη Λιβύη. Συγκεκριμένα, η τιμή για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύεται κατά 38 σεντ, στα 111,26 δολ. ανά βαρέλι.

«Οι εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό κλάδο στο λιμάνι της Βεγγάζης ξεκίνησαν χθες απεργία αφού ξέσπασαν μάχες μεταξύ του τακτικού στρατού και ισλαμιστών μαχητών» εξηγούν οι αναλυτές της Commerzbank και συμπληρώνουν: «Το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων της Λιβύης και των τερματικών για εξαγωγές βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας».

Στην αμερικανική αγορά, η τιμή του αργού ακολουθεί αντίθετη τροχιά καθώς το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε «απροσδόκητα απότομη» αύξηση των αποθεμάτων κατά 6,9 εκατ. βαρέλια. Έτσι, η τιμή του αργού στην αμερικάνικη αγορά υποχωρεί κατά 0,46% στα 93,27 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v