Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν ανεβάζουν το πετρέλαιο

Ήδη οι φορτώσεις των ιρανικών τάνκερ κινούνται χαμηλότερα κατά περίπου 700.000 βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με αναφορές. Αναμένεται σφιχτή αγορά από το Νοέμβριο, που θα ξεπεράσει τις προσδοκίες. Θετικό πρόσημο για τον χρυσό.

Ανοδική κίνηση σημειώνουν ότι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν αναμένεται να περικόψουν σημαντικό όγκο αργού από την αγορά.

Το γεγονός ενισχύει τις τιμές, αν και οι ανησυχίες για τις εμπορικές διαμάχες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου περιορίζουν τα κέρδη.

Το brent με ημερήσια αύξηση 0,8% τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 75,36 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κερδίζει 0,9%, φτάνοντας τα $68,48.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι το outlook δείχνει σε μία σφιχτή αγορά, λόγω των επερχόμενων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που θα χτυπήσει τις εξαγωγές του το Νοέμβριο.

Το Ιράν είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα πετρελαίου του ΟΠΕΚ, με μέσο όρο περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, ισότιμου με σχεδόν 2,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Σύμφωνα με αναφορές τρίτων, ήδη οι φορτώσεις των ιρανικών τάνκερ κινούνται χαμηλότερα κατά περίπου 700.000 βαρέλια ανά ημέρα, το πρώτο μισό του Αυγούστου σε σχέση με τον Ιούλιο, το οποίο αν συνεχιστεί, θα ξεπεράσει και τις μεγαλύτερες προσδοκίες, αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies.

Ο χρυσός, με ημερήσια ενίσχυση 0,24%, διαμορφώνεται στα 1.196,80 δολάρια/ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v