Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά αλλά σε θετικό έδαφος το αργό

Από την αρχή του έτους οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 70% καθώς ο κορωνοϊός έχει μειώσει τη ζήτηση.

Πτωτικά αλλά σε θετικό έδαφος το αργό

Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις συναλλαγές στην Ασία, παρά την αρχική προσπάθειά τους να κερδίσουν κάποιο από το πολύ χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών.

Το future λήξεως Ιουνίου του αμερικανικού αργού καταγράφει απώλειες 4,75% στα 11,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ του Brent κάνουν «βουτιά» 12% στα 17,01 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται πως το Brent έχει χάσει περισσότερο από 34% αυτήν την εβδομάδα, ενώ από την αρχή του έτους οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 70% καθώς ο κορωνοϊός έχει μειώσει τη ζήτηση.

Χθες έληξε το future Μαΐου του WTI, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία έφτασε να κινείται σε αρνητικό έδαφος, με τους αναλυτές να λένε πως η πτώση αυτή, πέραν των ανησυχιών για την υπερβάλλουσα προφορά και την αποθήκευσή της, τονίζει τους τεχνικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει η αγορά για να αντιδράσει σε σοκ.

«Η αρνητική τιμή για τα futures Μαΐου του WTI πιθανότατα ήταν μια ανωμαλία, είναι όμως και ένα σύμπτωμα μεγαλυτερων προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος», σχολίαζε ο Arij van Berkel της Lux Researc. «Αν και θεωρητικά η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, ωστόσο η τρέχουσα κατάσταση δείχνει πως η ικανότητά της να αλλάζει μεταξύ αγορών είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v