Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθοδικό μονοπάτι για τις τιμές του πετρελαίου

Σε χαμηλό δυο εβδομάδων η τιμή του «μαύρου χρυσού» με το βλέμμα σε Σανγκάη και Fed. Γιατί οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πίεση δεν θα συνεχιστεί. Πτώση και για χρυσό-ασήμι.

Καθοδικό μονοπάτι για τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλά δύο εβδομάδων σήμερα, συνεχίζοντας το πτωτικό σερί από την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι τα παρατεταμένα lockdown στη Σαγκάη και οι πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 3,15 δολ. ή 3%, στα 103,50 δολ. το βαρέλι. Άγγιξαν τα $103,41 νωρίτερα στη συνεδρίαση, το χαμηλότερο από τις 12 Απριλίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν 3,01 δολάρια ή 3%, στα 99,06 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στα 98,93 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο επίσης από τις 12 Απριλίου.

Οι δείκτες αναφοράς έχασαν σχεδόν 5% την περασμένη εβδομάδα λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση.

«Το πετρέλαιο επαναξιολογείται χαμηλότερα λόγω του χτυπήματος της κατανάλωσης στην Κίνα, ενώ η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για να επιβραδύνει την οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε σε σημείωμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της SPI Asset Management Stephen Innes.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας πρόσθεσαν εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου για πέμπτη συνεχή εβδομάδα εν μέσω υψηλών τιμών και υποκίνησης από την κυβέρνηση.

Στην Ευρώπη, η Κοινοπραξία Caspian Pipeline (CPC) δουλεύει εκ νέου σε πλήρη δυναμικότητα μετά από σχεδόν 30 ημέρες διακοπών μετά από επισκευές σε μία από τις βασικές εγκαταστάσεις φόρτωσης, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters την Παρασκευή.

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στην ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και ότι οι τιμές μπορεί να κινηθούν υψηλότερα αργότερα φέτος. «Η τιμή του πετρελαίου δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι λόγω της προοπτικής μιας πιθανής απαγόρευσης από την ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω της βαθύτερης κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, καθώς τα στοιχήματα για μια ολοένα πιο επιθετική προσέγγιση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενίσχυσαν το δολάριο και πίεσαν τη ζήτηση για χρυσό.

Ο χρυσός στην spot αγορά υποχώρησε 0,7% στα 1.916,41 δολάρια ανά ουγκιά νωρίτερα, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Μαρτίου στα 1.914,58 δολάρια. 

Ο χρυσός μπορεί να δοκιμάσει υποστήριξη στα 1.915 δολάρια ανά ουγκιά, με καλή πιθανότητα να σπάσει κάτω από αυτό το επίπεδο και να πέσει στα 1.889 δολάρια, σύμφωνα με τον τεχνικό αναλυτή του Reuters, Wang Tao.

Το ασήμι στην spot αγορά υποχώρησε 1,7% σε χαμηλότερο επίπεδο άνω των δύο μηνών των 23,73 $ ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v