Κλείνει τη χρονιά με πτώση 10% το πετρέλαιο

Με απώλειες αποχαιρετά το 2023 την αγορά πετρελαίου, πρώτη φορά εδώ και δυο χρόνια. Οι περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ δεν ανέκοψαν την κατρακύλα στις τιμές.

Κλείνει τη χρονιά με πτώση 10% το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να τελειώσουν το 2023 περίπου 10% χαμηλότερα, η πρώτη ετήσια πτώση σε δύο χρόνια, αφού γεωπολιτικές ανησυχίες, περικοπές παραγωγής και κινήσεις για τον περιορισμό του πληθωρισμού προκάλεσαν άγριες διακυμάνσεις στις τιμές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 33 σεντς, ή 0,4%, στα 77,48 δολάρια το βαρέλι σήμερα, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2023, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύονταν 20 σεντς ή 0,3% υψηλότερα στα 71,97 $.

Αμφότεροι οι τύποι θα κλείνουν τη χρονιά στις χαμηλότερες τιμές από το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση. Οι περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές, με τους δείκτες αναφοράς να μειώνονται σχεδόν κατά 20% από το υψηλότερο επίπεδό τους φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v