Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 2% στο πετρέλαιο μετά το πλήγμα ΗΠΑ-Βρετανίας κατά των Χούτι

Τα futures του Brent άγγιξαν τα 79,15 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού τα 73,75 δολάρια.

Άνοδος 2% στο πετρέλαιο μετά το πλήγμα ΗΠΑ-Βρετανίας κατά των Χούτι

Άνοδο μεγαλύτερη του 2% κατέγραψαν νωρίτερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πραγματοποίησαν πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των Χούτι στην Υεμένη, σε αντίποινα για τις επιθέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τα τέλη του περασμένου έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent άγγιξαν νωρίτερα στις συναλλαγές στην Ασία τα 79,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate τα 73,75 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 2,25% και 2,4% αντίστοιχα.

Τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας αποτελούν μια από τις πιο δραματικές εκδηλώσεις μέχρι τώρα της διεύρυνσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμά του τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα «στοχευμένα πλήγματα» αποτελούν σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους δεν θα ανεχθούν επιθέσεις κατά του προσωπικού τους ούτε «δεν θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και οι Κάτω Χώρες υποστήριξαν την επιχείρηση, είπε.

Οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο στη βασική διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης.

Από τον Οκτώβριο, οι Χοτθι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να δείξουν την υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στον αγώνα της κατά του Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v