Ξεπέρασε και τα $91 το πετρέλαιο

Η τιμή έχει αυξηθεί κατά 18% φέτος, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και των περιορισμών προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ και της υγιούς ζήτησης. Τι προβλέπουν JPMorgan και ANZ.

Ξεπέρασε και τα $91 το πετρέλαιο

Διεύρυνε την άνοδό του το πετρέλαιο, λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αφού ξεπέρασε το όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ανήλθε πάνω από τα 91 δολάρια, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) βρισκόταν γύρω στα 87 δολάρια.

Το Ισραήλ αύξησε τις προετοιμασίες για πιθανά αντίποινα από την Τεχεράνη, μετά το χτύπημα της Δευτέρας σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Σήμερα το Brent, με άνοδο 30 σεντς, βρίσκεται στα 90,95 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό με άνοδο 12 σεντς, στα $86,71.

Το αργό έχει αυξηθεί κατά 18% φέτος, εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και των περιορισμών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ και της υγιούς ζήτησης.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει οδηγήσει σε επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, ανεβάζοντας το κόστος μεταφοράς. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει κλιμακωθεί σε ευρύτερο πόλεμο, σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εφοδιασμού σε πετρέλαιο.

Οι παρατηρητές της αγοράς έχουν γίνει πιο bullish τις τελευταίες εβδομάδες. Η JPMorgan προειδοποίησε ότι το Brent έχει τη δυνατότητα να ανέλθει στα 100 δολάρια ανά βαρέλι φέτος, εάν η πρόσφατη απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή δεν εξισορροπηθεί από άλλα αντίμετρα. Η ANZ Banking Group, εν τω μεταξύ, αύξησε τις τριμηνιαίες προβλέψεις της στα 95 δολάρια.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v