Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύονται τα ιταλικά ομόλογα μετά το πρωινό ράλι

Τα σχόλια του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων συγκρατούν την πτώση στην απόδοση του ιταλικού 10ετούς -νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί 24 μονάδες βάσης σε σχέση με την Παρασκευή. Στο 4,29% υποχωρεί το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς.

Μαζεύονται τα ιταλικά ομόλογα μετά το πρωινό ράλι

Τα σχόλια του αναπληρωτή Πρωθυπουργού Λουίτζι Ντι Μάιο ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδια να αλλάξει το σχέδιο προϋπολογισμού συγκρατούν την άνοδο των ιταλικών ομολόγων.

Ο λαϊκίστικος κυβερνητικός συνασπισμός της Ρώμης είναι σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, για το θέμα των δαπανών, γεγονός που οδήγησε την Κομισιόν να κάνει λόγο για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης, σε επιστολή της που επιδόθηκε στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, την Πέμπτη.

Η Ιταλία έχει διορία για να απαντήσει στην ΕΕ μέχρι σήμερα το μεσημέρι, αλλά δεν φαίνεται να έχει διάθεση υποχώρησης, όπως σημειώνουν και οι Financial Times.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης αρνούμαι ότι έχουμε σκέψεις για μείωση του ελλείμματος, το οποίο παραμένει στο 2,4% του ΑΕΠ. Αν επρόκειτο να το μειώσουμε, δεν θα είχαμε τη μεταρρύθμιση (που αφορά τις συντάξεις) ή το εισόδημα του πολίτη», είπε

Υστερα από τα σχόλια του, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που νωρίτερα έκανε βουτιά κατά 24 μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (στο 3,33%) μετά και την μικρότερη από την αναμενόμενη υποβάθμιση της Μοοdy’s, πήρε την ανηφόρα. Με 10 μονάδες βάσης υψηλότερα, διαμορφώνεται στο 3,43%.

Νωρίτερα πάντως, ο Λουίτζι Ντι Μάιο είχε εμφανιστεί έτοιμος να συζητήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ όπως δήλωνε δεν έχει καμία πρόθεση να αποσύρει την Ιταλία από την ευρωζώνη. 


Στο πρωινό trading το spread ιταλικού-γερμανικού Bund, είχε περάσει κάτω από τις 300 μονάδες βάσης, πριν επιστρέψει ξανά υψηλότερα. 

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας και ο έταιρος του κυβερνητικού συνασπισμού, βλέπει τις 400 μ.β. ως όριο που η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντέξει. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το spread ήταν στις 312 μ.β. αφότου προηγουμένως είχε «σκαρφαλώσει» στις 338 μ.β.

Το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς κινείται σταθεροποιητικά, στο 0,46%. 

Χαμηλότερα οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων. Του 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,29%, του 7ετούς στο 3,93% από 3,98% την Παρασκευή ενώ του 5ετούς στο 3,37%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το επιτόκιο του 10ετούς Treasury ενισχύεται στο 3,20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v