Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στα κρατικά ομόλογα

Λυγίζουν και τα ασφαλή καταφύγια. Η προοπτική μεγάλων εκδόσεων επιβαρύνει περαιτέρω τις αγορές. Στο -0,28% ενισχύεται το 10ετές Bund, στο 1,11% το 10ετές Treasury. Καταρρέει και σήμερα το ελληνικό 10ετές -ξεπέρασε το 4% η απόδοσή του. Ισχυρές πιέσεις και στα ιταλικά και ισπανικά.

Βουτιά στα κρατικά ομόλογα

Ισχυρό χτύπημα δέχονται τα κρατικά ομόλογα, μαζί με τα χρηματιστήρια, στο trading της Τετάρτης, σε μία ένδειξη ότι ακόμη και αυτά που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια λυγίζουν υπό την πίεση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει πάνω από 200.000 κρούσματα σε όλο τον πλανήτη.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών ομολόγων έφτασαν στα πιο υψηλά σημεία των τελευταίων εβδομάδων, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων βρίσκονται υπό πίεση για επιστροφή μετρητών στους επενδυτές.

Οι επενδυτές σημειώνουν ότι η προοπτική μεγάλης αύξησης της έκδοσης ομολόγων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης στην υγεία βάρυνε περαιτέρω τις αγορές ομολόγων. 

Ωστόσο, η απουσία της φυγής των επενδυτών προς τα ομόλογα που κανονικά θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, εν μέσω νέας εξόδου από assets με ρίσκο, συνηγόρησε υπέρ της αναγκαστικής πώλησης. «Δεν είναι απαραίτητα κάτι που έχει οικονομική λογική», δήλωσε ο Peter Schaffrik, υπεύθυνος στρατηγικής της RBC Capital Markets. «Είναι μόνο οι επενδυτές, που κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν», προσθέτει.

«Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται μετρητά και ρευστοποιούν ό,τι μπορούν», σημειώνει ο Mike Riddell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Allianz Global Investors. Η στερλίνα πέρασε κάτω από το 1,19 δολάριο, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2016.

Στο κόκκινο και οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους δεν έφεραν μεγάλη ανακούφιση στους επενδυτές. Οι πιέσεις είναι πιο έντονες στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξεπέρασε το 4%, ενισχυμένη κατά 48 μονάδες βάσης, πριν φτάσει στο 3,99%, ενώ του 5ετούς διαμορφώνεται στο 3,41%.

Ισχυρές πιέσεις και στο ισπανικό κόστος δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς να βρίσκεται 23 μονάδες υψηλότερα, στο 1,28% και του ιταλικού 10ετούς να κινείται 30 μονάδες βάσης ανοδικά, στο 2,68%.

Κατά 14,3 μονάδες βάσης υψηλότερα βρίσκεται η απόδοση του 10ετούς Bund, στο -0,28%, ενώ του γαλλικού αντίστοιχου τίτλου ενισχύεται 13 μονάδες βάσης, στο 0,37%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται 12 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,11%.

Ανοιχτή σε eurobond η Γερμανίδα καγκελάριος

Δεν αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγου της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ανγκελα Μέρκελ, έτσι ώστε να βοηθήσει να περιοριστεί η επίπτωση του κορωνοϊού, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο μία πιο ήπια στάση της Γερμανίας.

Το άνοιγμα της καγκελαρίου σηματοδότησε το δραματικό τέλος μίας ημέρας, της χθεσινής, όπου οι ηγέτες της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης, συμφώνησαν στο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η καγκελάριος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι «έχουμε καταστήσει σαφές, και όλοι το ανέφεραν, πως πρέπει να λάβουμε υπόψη τις σοβαρές, τις πολύ σοβαρές, συνέπειες στην οικονομία μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v