Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Ο ευρωπαϊκός βορράς πήρε κεφάλι στην κατρακύλα

Μεγάλα και τολμηρά πακέτα τόνωσης υπόσχονται οι κυβερνήσεις της Δύσης, στη μάχη κατά των επιπτώσεων στην οικονομία. Εως $1τρισ. από ΗΠΑ, $400 δισ. από τη Βρετανία. Πτώση 5,3% σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο. Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι αγορές στην Ασία. Απώλειες 6,2% για το αμερικανικό αργό.

Αγορές: Ο ευρωπαϊκός βορράς πήρε κεφάλι στην κατρακύλα

Αρνητικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, παρά τις υποσχέσεις κυβερνήσεων της Δύσης για δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις και πολίτες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 5,3%, όπως και στο Λονδίνο ο FTSE 100, στο Παρίσι ο CAC κατά 5,6%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 4,8%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 2,9%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 4,9%.

Την έγκριση του Κογκρέσου διεκδικεί ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, για το πακέτο  τόνωσης που έχει σχεδιάσει η αμερικανική κυβέρνηση, το οποίο ανέρχεται σε 1 τρισ. δολ.  

Υπογράμμισε ότι το Κογκρέσο πρέπει να σκεφτεί τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Δεν είναι ώρα να ανησυχούμε για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και το χρέος.   

Πρόκειται για μια σημαντική ένεση 1 τρισ. στην οικονομία, τόνισε ο Μνούτσιν. Ένα τεράστιο πακέτο ενίσχυσης που θα περιλαμβάνει δάνεια, απευθείας χορήγηση επιταγών στους Αμερικανούς πολίτες, παροχή ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία.

«Θα είναι μεγάλο, θα είναι τολμηρό», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για το δυνητικό πακέτο τόνωσης.

Τα 250 δισ. δολάρια θα πάνε μάλλον κατευθείαν σε άμεσες πληρωμές στους Αμερικανούς, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που μίλησε στη Wall Street Journal. 

Πακέτο 400 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε και η βρετανική κυβέρνηση, υποσχόμενη να κάνει και αυτή «whatever it takes» για να προστατεύσει την οικονομία.

Με απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ασία. Πτώση 1,6% για τον Nikkei στο Τόκιο, 6,4% για τον ASX στην Αυστραλία, 1,8% στη Σανγκάη, 4,5% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ και 4,8% για τον KOSPI στη Νότια Κορέα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 6,2%, στα 25,28 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 3,5%, στα $27,73. Ο χρυσός, με πτώση 1,8%, φτάνει στα 1.498,10 δολάρια/ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v