Ξαφνική εκτίναξη στις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων

Ισχυρές πιέσεις στο κόστος του ελληνικού δανεισμού, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να κινείται ανοδικά κατά 23 μονάδες βάσης, στο 3,38% και του 5ετούς κατά 13 μονάδες βάσης, στο 2,33%.

Ξαφνική εκτίναξη στις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων

Μεγάλες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής. Αλμα 23 μονάδων βάσης κάνει η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, φτάνοντας στο 3,38%, ενώ 13 μονάδες βάσης υψηλότερα βρίσκεται του 5ετούς, στο 2,33%.

Μικρή άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, με του 10ετούς Bund να κινείται 2,5 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 0,92% και του αντίστοιχου γαλλικού κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 1,43%.

Τέσσερις μονάδες βάσης ανοδικά του 10ετούς ισπανικού, στο 1,94% και 3,4 μονάδες βάσης του αντίστοιχου ιταλικού, στο 2,76.

Οι πληθωριστικές πιέσεις ώθησαν τις αποδόσεις των ομολόγων πολύ υψηλότερα φέτος, καθώς τα επιθετικά μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες οδήγησαν τις αγορές να ανατιμήσουν τις προσδοκίες για τα επιτόκια.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν πέμπτο διαδοχικό μήνα ανόδου, αυξημένες κατά 33 μονάδες βάσης τον Απρίλιο.

Παράλληλα, η Ιταλία βγαίνει στην πρωτογενή αγορά για να συγκεντρώσει έως και 8 δισ. ευρώ από μια δημοπρασία 5ετών, 10ετών ομολόγων και 7ετούς ομολόγου κυμαινόμενου επιτοκίου. 

Την ίδια ώρα, το χρέος της Ιταλίας, μεταξύ των μεγαλύτερων δικαιούχων των μέτρων τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται υπό πίεση. Το ασφάλιστρο κινδύνου που καταβάλλει η Ιταλία για 10ετές χρέος έναντι της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 35 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κίνηση από τον Απρίλιο του 2020. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε 67 μονάδες βάσης, κάνοντας το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Μάιο του 2018.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το Bloomberg:

 

 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v