Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων με το βλέμμα σε Ορμούζ και Fed

Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Στο 3,14% η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund

Ευρωζώνη: Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων με το βλέμμα σε Ορμούζ και Fed

Οριακά υψηλότερα κινούνται τη Δευτέρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, ενώ αναμένουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Τετάρτη.

Το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη κατέγραψε την Παρασκευή τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο, καθώς οι προσδοκίες για συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα ασθενέστερα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία, περιόρισαν τις εκτιμήσεις για αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες.

Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την προοπτική συμφωνίας για το Ορμούζ, μετά την επανάληψη από την Τεχεράνη της θέσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ικανοποιήσουν πρόσθετους όρους, μεταξύ των οποίων η καταβολή αποζημιώσεων και η άρση κυρώσεων και στρατιωτικών απειλών.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,75%, ενώ η απόδοση του 10ετούς Bund ενισχύθηκε οριακά, κατά 0,5 μονάδα βάσης, στο 3,14%. Τον Ιούλιο είχε ανέλθει έως το 3,2118%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.

Το φυσικό αέριο «οδηγεί» τα Bunds

Αναλυτές της Citi επισημαίνουν ότι τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή δεν ήταν αρκετά ώστε να ωθήσουν τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έξω από το εύρος 3,1%-3,2%, στο οποίο κινούνται εδώ και περίπου έναν μήνα.

Όπως εκτιμούν, ένας από τους λόγους είναι ότι τα γερμανικά ομόλογα επηρεάζονται πλέον σε σημαντικό βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου, λόγω της επίδρασής τους στον πληθωρισμό κατά τους χειμερινούς μήνες και, κατ' επέκταση, στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ακολουθούν παρόμοια πορεία με το πετρέλαιο Brent, χωρίς ωστόσο να έχουν προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Στις αγορές χρήματος, οι επενδυτές προεξοφλούν πλέον ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 2,72% τον Μάρτιο του 2027, από 2,25% σήμερα.

Το στοίχημα του αμερικανικού πληθωρισμού

Τα ασθενέστερα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή οδήγησαν τις αγορές να περιορίσουν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed τον επόμενο μήνα, αν και οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να βλέπουν περιθώριο για αυστηρότερη πολιτική.

«Ένα ήπιο αποτέλεσμα στον δείκτη CPI θα μπορούσε να περιορίσει τους φόβους ότι ο πρόεδρος της Fed, Kevin Warsh, θα οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε υπερβολικά χαλαρή κατεύθυνση, κάτι που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει χαμηλότερα τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις», δήλωσε ο Michiel Tukker, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της ING.

Τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό αναμένονται την Τετάρτη, ενώ η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού Treasury είχε αγγίξει στα τέλη Ιουλίου υψηλό 19 ετών, καθώς τα αντικρουόμενα μηνύματα από τον Kevin Warsh είχαν αυξήσει την αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της νομισματικής πολιτικής και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, το spread μεταξύ του 10ετούς ιταλικού ομολόγου και του γερμανικού Bund διαμορφώνεται στις 74,5 μονάδες βάσης, έναντι 63 μονάδων τον Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν. Στα τέλη Μαρτίου είχε εκτοξευθεί στις 103,62 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2025. Το αντίστοιχο γαλλικό spread διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο