Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Λαγκάρντ έριξε τις αποδόσεις των ομολόγων

Χαμήλωσαν τα yields των ευρωπαϊκών ομολόγων και ιδιαίτερα του Νότου, μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ για το νέο εργαλείο προστασίας ώστε να μην ξεφύγουν επιτόκια και spreads, εκτινάσσοντας το κόστος δημόσιου δανεισμού για ευάλωτα κράτη.

Η Λαγκάρντ έριξε τις αποδόσεις των ομολόγων

Πτώση κατέγραφαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης την Παρασκευή, μετά τα δημοσιεύματα για δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με το εργαλείο κατά του κατακερματισμού που σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε πάνω από 10 μονάδες βάσης στο 3,75%, μετά τη σημαντική άνοδο που σημείωσε, στον απόηχο της συνεδρίασης της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού τίτλου υποχώρησε κατά 25 μονάδες στο 4,05%. Τα spreads Ιταλίας και Ελλάδας έναντι του γερμανικού bund χαμήλωσαν 13,4 και 21,8 αντίστοιχα.

Την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, για το σκεπτικό σχετικά με το νέο εργαλείο, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό σχεδιασμό, ανέφεραν πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Η Λαγκάρντ είπε στους υπουργούς ότι το εργαλείο, όταν είναι έτοιμο, μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν τα spreads αυξηθούν πάνω από κάποιο όριο, αλλά δεν έδωσε ακριβή στοιχεία για το όριο αυτό, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.

H επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι στόχος του νέου εργαλείου της τράπεζας κατά του λεγόμενου «κατακερματισμού» είναι να επαναφέρει τα spreads σε κανονικά επίπεδα, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.

Το εργαλείο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν τα spreads αυξάνονται απότομα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v