Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στα ομόλογα και στο ευρώ μετά την κίνηση της ΕΚΤ

Οι οριακές κινήσεις αμέσως μετά τη σημαντική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έδωσαν τη θέση τους σε ράλι αποδόσεων, αμέσως μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ για τις καταθέσεις κρατών στις κεντρικές τράπεζες.

Βουτιά στα ομόλογα και στο ευρώ μετά την κίνηση της ΕΚΤ

Σταθερές παρέμειναν σε γενικές γραμμές τόσο η ισοτιμία του ευρώ όσο και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αμέσως μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν. Ωστόσο, η συνέντευξη Λαγκάρντ που ακολούθησε άλλαξε εντελώς το τοπίο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο 1,68%, σημειώνοντας αύξηση 11 μονάδων βάσης. Επίσης, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ανέβηκαν κατά 12 μονάδες βάσης, με επιτόκιο 3,97%

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε εξίσου κατά 10 μονάδες βάσης, με απόδοση πάνω από 4,2%.

Αιτία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, το γεγονός πως η ΕΚΤ σχεδιάζει αλλαγές στις καταθέσεις χωρών στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες πιθανολογείται ότι θα δημιουργήσουν κίνητρα ώστε να αποσύρουν κεφάλαια. Αυτό δημιούργησε πτωτικές πιέσεις στα ομόλογα και διεύρυνε τα spread στα swaps σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν άλλη μια κίνηση κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Το ευρώ ανέβηκε για λίγο, αλλά στη συνέχεια σημείωσε βουτιά 0,62%, στα 0,9944 δολάρια. Οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν πάνω από 1%, ενώ η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά ταλαντεύτηκε και υποχώρησε εντέλει κατά 0,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v