Yellen και Fischer δίχασαν τη Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Νωρίτερα, οι δηλώσεις Fischer είχαν γυρίσει σε πτώση και τους τρεις δείκτες παρά την αρχική ανοδική αντίδραση από την ομιλία της Janet Yellen. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Η ομιλία της Janet Yellen και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed αναστάτωσαν τη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει έως και 115 μονάδες από κέρδη 130 μονάδων προηγουμένως.

Αρχικά το αμερικανικό χρηματιστήριο αντέδρασε ανοδικά στην δήλωση της επικεφαλής της Fed ότι «τα επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της βελτίωσης στην αγορά εργασίας και των προσδοκιών για ήπια οικονομική ανάπτυξη».

Ωστόσο, γρήγορα η Wall Street γύρισε σε πτώση μετά την επισήμανση του αντιπροέδρου της Fed, Stanley Fischer ότι η ομιλία της Yellen είναι «συνεπής» με την πιθανότητα για δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Νωρίτερα, ο αναλυτής της ThinkMarkets, Naeem Aslam, είχε σημειώσει: "Οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων είναι πλέον μεγαλύτερες αν εξετάσει κανείς την παγκόσμια κατάσταση. Δεν έχουμε το είδος της θύελλας που βιώσαμε παλαιότερα στις αναδυόμενες αγορές και οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν σταθεροποιηθεί. Όλα αυτά δημιουργούν ένα τέλειο σενάριο για την Yellen αν θέλει να επιτύχει την ομαλοποιήσει της νομισματικής πολιτικής.

Επιπλέον προβλημάτισε, η αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα το ΑEΠ διαμορφώθηκε στο 1,1% από 1,2% σύμφωνα με προηγούμενη μέτρηση.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου για δεύτερη διαδοχική ημέρα καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών- μελών του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβρη. Ωστόσο ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι «δεν χρειάζεται οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά πετρελαίου». Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,7% στα 47,64 δολάρια ανά βαρέλι ενώ στην εβδομάδα υποχώρησε 3%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η βελγική Anheuser-Busch InBev προειδοποίησε ότι η συγχώνευση της με την αμερικανική SABMiller PLC ενδέχεται να οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις στα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει ότι περίπου το 3% του προσωπικού από το νέο όμιλο θα απολυθεί σταδιακά σε διάστημα τριών ετών.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 18.395 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,16% στις 2.169 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,13% στις 5.218 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+1%) και Intel (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-1,2%) και McDonalds (-0,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1208 από 1,1286 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% στα 1.325 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 1,5%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,61%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v