Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εταιρικά deals τόνωσαν τη Wall Street

Με κέρδη αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι Dow Jones και S&P. Άνοδος 1% για Nasdaq. Στο επίκεντρο η επιχειρηματική συμφωνία Time Warner (-3%) με AT&T (-1,8%). Πτώση για το πετρέλαιο. Σε υψηλό οχτώ μηνών το δολάριο.

Τα εταιρικά deals και τα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία στήριξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης PMI ανήλθε στις 53,2 μονάδες τον Οκτώβριο από 51,5 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μηδενική μεταβολή.

Επιπλέον, ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed ενισχύθηκε στις -0,14 μονάδες τον Σεπτέμβριο από -0,72 τον προηγούμενο μήνα.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Time Warner Inc. υποχώρησε 3% παρά τη συμφωνία εξαγοράς του ομίλου από την AT&T έναντι 85 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κανένας από τους υποψήφιους για την προεδρία, Κλίντον- Τραμπ δεν βλέπουν με καλό μάτι το νέο μιντιακό κολοσσό.

Αντίστοιχα, ο τίτλος της ασφαλιστικής Genworth Financial «βούλιαξε» 8,1% μετά την αποδοχή της πρότασης εξαγοράς ύψους 2,7 δισ. δολαρίων από την κινεζική China Oceanwide Holdings.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 18.222 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,48% στις 2.151 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε «άλμα» 1% στις 5.309 μονάδες.

Νωρίτερα, ο βιομηχανικός δείκτης είχε φτάσει να ενισχύεται έως τις 18.275 μονάδες και ο S&P στις 2.155 μονάδες.

Πρωταγωνιστές της ανόδου στον Dow Jones ήταν οι Microsoft (+2,3%), Boeing (+1,4%) και Coca Cola (+1%).

Στο μεταξύ, σε υψηλό οχτώ μηνών κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ στο 1,0879 (-0,05%) καθώς οι επενδυτές αναμένουν από τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων εντός τους έτους.

Αυτό άλλωστε υποστήριξε και ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σαν Φρανσίσκο, John Williams. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «έχει νόημα να επιστρέψουμε σε μια διαδικασία σταδιακής αύξησης των επιτοκίων το συντομότερο δυνατό».

Αντίστοιχα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σικάγο, Charles Evans, προέβλεψε ότι θα υπάρξουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2017.

Επιπλέον, θετικά αντέδρασε η αγορά στην δημοσκοπική άνοδο της Χίλαρι Κλίντον που φέρεται φαβορί στην εκλογική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της National Australia Bank στο Τόκυο, Shinichi Kash, "οποιαδήποτε δραματική εξέλιξη αναφορικά με τους υποψήφιους των αμερικανικών εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστάτωση στην αγορά συναλλάγματος».

Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα μετά το αίτημα του Ιράκ να εξαιρεθεί από την συμφωνία των χωρών μελών του ΟΠΕΚ για πάγωμα της παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ αναμένεται να μειώσει την ημερήσια παραγωγή στα 32,5 με 33 εκατ. βαρέλια από 33,39 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Σήμερα το πετρέλαιο υποχώρησε 0,7% στα 50,52 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.263 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 1,77%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v