Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτο σερί ρεκόρ για τον Dow Jones- Πτώση για τον Nasdaq

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασε ο Dow Jones ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα. Πτώση 2,5% για τη μετοχή της Amazon. Εβδομαδιαίο «άλμα» 8,6% για το πετρέλαιο. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο.

Τρίτο σερί ρεκόρ για τον Dow Jones- Πτώση για τον Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε ο Dow Jones για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ενώ ο Nasdaq έκλεισε σε αρνητικό έδαφος μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Amazon.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Amazon (-2,5%) «βούλιαξαν» κατά 77% στα 197 εκατ. δολάρια ή 40 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 38 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 1,41 δολ ανά μετοχή και έσοδα 37,2 δισ.

Αντίστοιχα, προβλημάτισαν και τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Exxon Mobil (-1,5%) καθώς μπορεί τα καθαρά κέρδη να διπλασιάστηκαν στα 3,35 δισ. ή 78 σεντς ανά μετοχή σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι αναλυτές προέβλεπαν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα 84 σεντς. Παράλληλα τα έσοδα ανήλθαν στα 62,9 δισ. από 57,7 δις. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Επιπλέον, αρνητικός είναι ο αντίχτυπος από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ καθώς η Γερουσία απέρριψε το σχέδιο Τραμπ για την κατάργηση του Obamacare.  

Η αποτυχία αυτή δημιουργεί ανησυχίες για την δυνατότητα Τραμπ να περάσει από Κογκρέσο και Βουλή Αντιπροσώπων τη νέα –πολύαναμενόμενη- φορολογική μεταρρύθμιση.

«Ας πούμε ότι χωρίς τη συγκεκριμένη φορολογική μεταρρύθμιση, θα πούμε αντίο στο όνειρο Τραμπ. Ανάπτυξη στο 3% ή πιο πάνω, όπως υποσχέθηκε, δεν πρόκειται να πιάσουμε, σύντομα», σχολίασε o αναλυτής της ThinkMarkets, Naeem Aslam.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο στις ΗΠΑ ανήλθε στο 2,6%. «Η μέτρηση αυτή επιβεβαιώνει πως η επιβράδυνση στις αρχές του 2017 (+1,2%) ήταν προσωρινή», σχολίασε αναλυτής.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης των αποθεμάτων αργού και βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,4% στα 49,71 δολάρια ανά βαρέλι ενώ στην εβδομάδα «εκτοξεύτηκε» 8,6%

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό με κέρδη 0,15% στις 21.829 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,14% στις 2.472 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 6.374 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές της βιομηχανίας καπνού μετά την πρόταση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων για μείωση της ποσότητας νικοτίνης στα τσιγάρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση του χρήστη.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1757 από 1,1676 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στα 1.268 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,29%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v