Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street

Διαγράφουν τα κέρδη οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Στο 2,95% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Απώλειες για χρυσό. Ανοδικό γύρισμα για το αργό.

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν στο μέσο της συνεδρίασης οι αμερικανικές μετοχές, καθώς η βουτιά στην τεχνολογία και στην υγεία επιβάρυναν την ευρύτερη αγορά.

Ο Dow Jones κινείται 0,1% υψηλότερα στις 24.338 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,5% στις 7.083 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,25% στις 2.663 μονάδες. 

Το ανοδικό ξεκίνημα είχε στηριχτεί στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και στην έντονη δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ο τεχνολογικός δείκτης είχε ξεκινήσει με άνοδο 0,7% στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά οι πιέσεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας και κυρίως η μεγάλη πτώση της Celgene κατά 6% γύρισαν το κλίμα.

Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, οι T-Mobile και Sprint κατέληξαν σε συμφωνία συγχώνευσης. Η συμφωνία θα ενώσει τον τρίτο και τον τέταρτο από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς φορείς των ΗΠΑ, δημιουργώντας μια συνδυασμένη εταιρεία αξίας 146 δισ. δολαρίων, περιλαμβανομένου του χρέους, με περισσότερους από 127 εκατομμύρια συνδρομητές στις ΗΠΑ.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE) αυξήθηκε στο 2% τον Μάρτιο από 1,7% τον Φεβρουάριο.

Είναι η πρώτη φορά που ο «αγαπημένος» δείκτης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανέρχεται στο επίπεδο του στόχου του 2%.

Εξαιρουμένης της ευμετάβλητης κατηγορίας των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης ενισχύθηκε στο 1,9%. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων δεκαεπτά μηνών.

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν τον Μάρτιο κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Άνοδο 0,3% σημείωσε το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό αποταμίευσης υποχώρησε στο 3,1% από 3,3% προηγουμένως.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,8% στα 67,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,64% χαμηλότερα, στα 1.315 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται τρεις μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,95%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,208 δολαρίου/ευρώ.

Στο ταμπλό, άνοδο 3,5% σημειώνει η μετοχή της McDonald's, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v