Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν ανοδικά οι Dow Jones και S&P

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι Dow Jones και S&P. Οριακή πτώση για τον Nasdaq. Απώλειες για τη μετοχή της Apple μετά από εννέα ανοδικές συνεδριάσεις. Υποχώρησε το δολάριο.

Επιμένουν ανοδικά οι Dow Jones και S&P

Άνοδο για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε ο Dow Jones και για τρίτη ο S&P.

Συγκεκριμένα, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,37% ή 92 μονάδων στις 24.831, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,17% στις 2.727 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,03% στις 7.402 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+3%), Merck & Co (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Cisco Systems (-1%) και General Electric (-0,9%).

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Apple (-0,5%) υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από εννέα σερί ανοδικές συνεδριάσεις.

Από πλευράς macro, καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ καθώς ο εν λόγω δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο στις 98,8 μονάδες ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 98,5 μονάδες.

Στον αντίποδα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων παρά τα χθεσινά καλά στοιχεία πληθωρισμού που έδειξαν μερική αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές των αγαθών. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,97%.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η ομιλία του αξιωματούχου της Fed, James Bullard ο οποίος τάχθηκε κατά μιας νέας αύξησης των επιτοκίων.

Ειδικότερα, προειδοποίησε πως αν συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων, όπως θέλει η πλειοψηφία των μελών της κεντρικής τράπεζας, υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί ο θετικός αντίκτυπος των φορολογικών περικοπών στις επενδύσεις, να διαταραχθεί η υγιής κατάσταση στην αγορά εργασία και να παραμείνει ο πληθωρισμός κάτω από το στόχο της τράπεζας.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου, την ώρα που ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, της χώρας που παράγει σχεδόν το 4% της παγκόσμιας προσφοράς αργού. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία του 2015 που προέβλεπε τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,9% στα 70,70 δολάρια ανά βαρέλι ενώ στην εβδομάδα ενισχύθηκε 1,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση στα 1.320 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1948 από 1,1917 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v