Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Αστάθεια μετά τον χειρότερο Ιανουάριο από το 2020

Το μαγικό ραβδί της Fed που επιφυλάσσει αυξήσεις επιτοκίων προβληματίζει, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σημάδια αδυναμίας στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Wall Street: Αστάθεια μετά τον χειρότερο Ιανουάριο από το 2020

Αβεβαιότητα και αστάθεια με μεταβολές σε μικρό εύρος τιμών κυριαρχεί στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς η Fed ζυμώνει τις διαδικασίες για την ανοδική πορεία των επιτοκίων. Κίνηση η οποία δεν θεωρείται θετική για τις μετοχές καθώς ακριβαίνει το χρήμα για τους παίκτες στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average κινείται επιφυλακτικά ο,1% από το πράσινο στο κόκκινο, όπως και οι S&P 500 και Nasdaq.

Η κίνηση των μετοχών γίνεται στη σκιά της ισχυρής πτώσης που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Ο S&P 500 σημείωσε τον Ιανουάριο που έφυγε τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 (και τον πιο αδύναμο Ιανουάριο από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης), καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό, για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και για τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές της Wall Street υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι οι διορθώσεις είναι φυσιολογικές στις ανοδικές αγορές. Από το 1950 υπήρξαν 33 διορθώσεις στον S&P 500 κατά 10% ή περισσότερο με μέσο όρο δι'αρκειας περίπου πέντε μήνες, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Η τελευταία πτώση είναι μια κανονική διόρθωση της αγοράς που δεν σηματοδοτεί ύφεση ή το τέλος αυτής της ανοδικής αγοράς», δήλωσε ο Κρις Χάβερλανντ, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Wells Fargo. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη θα είναι σταθερά φέτος και ότι η Fed δεν θα είναι υπερβολικά επιθετική όσον αφορά την ανάκληση της νομισματικής πολιτικής».

Ο δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020 εν μέσω ήπιας ζήτησης
σε συνθήκες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών επιβραδύνεται, σύμφωνα με το IHS Markit US Manufacturing PMI.

Η ανάπτυξη στα εργοστάσια σε όλο το Τέξας επιβραδύνθηκε σε χαμηλό οκτώ μηνών, σε ένα άλλο σημάδι ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί φέτος.

Την ιδια ώρα η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος.

Οικονομολόγοι της Bank of America τόνισαν ότι αναμένουν από την Fed να αυξήσει τα επιτόκια, κατά 25 μονάδες βάσης, επτά φορές το 2022, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι “η επιθετική σύσφιξη θα επηρεάσει την Οικονομία με κάποια καθυστέρηση, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη το 2023”.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι επενδυτές μέσα στην εβδομάδα αναμένουν τα αποτελέσματα τριμήνου, μεταξύ άλλων, των Alphabet, Amazon, Ford. Κινήσεις κυοφορούνται σε AT&T, AMC Entertainment, United Parcel Service, Exxon Mobil, UBS, New York Times, Pfizer, BioNTech, Sanmina.

 Η AT&T ανακοίνωσε σχέδια για απόσχιση της συμμετοχής της στο σχήμα WarnerMedia/Discovery Communications όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση αργότερα εντός του έτους. Οι μέτοχοι θα λάβουν 0,24 μετοχές της Warner Brothers Discovery για κάθε μετοχή της AT&T που κατέχουν τώρα. 

Η AT&T είπε επίσης ότι θα καταβάλει ετήσιο μέρισμα $1,11 ανά μετοχή μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, σε σύγκριση με το τρέχον $2,08. Οι μετοχές της AT&T υποχωρούσαν 4% μετά την είδηση. Οι τίτλοι της Discovery σημείωναν άνοδο 2,6%.

 Ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη του εδώ και οκτώ χρόνια, καθώς ευνοείται από την κούρσα στις τιμές της ενέργειας. Η Exxon πραγματοποίησε κέρδη 8,8 δισ. δολ. για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, τα οποία ανέρχονται σε 2,08 δολάρια ανά μετοχή, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 1,94 δολάρια.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι υψηλότεροι όγκοι πωλήσεων και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αύξησαν τα έσοδά της. Το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο, η Exxon πραγματοποίησε προσαρμοσμένα κέρδη 3 σεντ ανά μετοχή. Για ολόκληρο το 2021, η Exxon Mobil πραγματοποίησε κέρδη 23 δισ. δολ., μια σημαντική ανάκαμψη από τις ζημιές  22 δισ. δολ. το 2020. Διεξάγει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 10 δισ. δολ. για να επιστρέψει χρήματα στους μετόχους και να ενισχύσει τη μετοχή της.

Τη Δευτέρα, με κέρδη αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό χρηματιστήριο. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,17% ή 405 μονάδες στις 35.131, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,89% στις 4,515 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,41% στις 14.239 μονάδες.

Με αυτή την άνοδο, ο δείκτης S&P 500 απομακρύνθηκε από τα επίπεδα διόρθωσης, με την πτώση πλέον να διαμορφώνεται στο 6,5% από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του προηγούμενου μήνα. Τον Ιανουάριο ο S&P 500 υποχώρησε 5,2%. Ακόμα χειρότερη είναι η επίδοση του Nasdaq. O τεχνολογικός δείκτης βρίσκεται 12% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του Νοεμβρίου ενώ τον Ιανουάριο είχε την χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020, ήτοι 8,9%.

Αντίστοιχα, ο Dow Jones υποχώρησε 3,3% τον Ιανουάριο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v