Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed προβλημάτισε τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τη Fed. Πτώση για Dow Jones και S&P 500, οριακή άνοδος για Nasdaq. «Βουτιά» 5% για τη μετοχή της Boeing. Στο 1,83% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε υψηλό επτά ετών το πετρέλαιο.

Η Fed προβλημάτισε τη Wall Street

Απώλειες για Dow Jones και S&P 500 μετά το σήμα της Fed για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι θα προχωρήσει τον Μάρτιο σε αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

«Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται αρκετά πάνω από το 2% και μια ισχυρή αγορά εργασίας, η επιτροπή FOMC έκρινε ότι θα είναι σύντομα κατάλληλη μια αύξηση των επιτοκίων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα γνωστοποίησε επίσης ότι οι έκτακτες αγορές ομολόγων θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε ότι η Fed προσανατολίζεται προς μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

«Eχουμε τα μάτια μας στραμμένα στα ρίσκα, ειδικά με όσα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Πάουελ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,38% ή 129 μονάδες στις 34.168, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,15% στις 4,349 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,02% στις 13.542 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Microsoft (+2,2%) και Visa (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-5%) και Verizon (-3,7%).

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β’ τριμήνου ανακοίνωσε η Microsoft. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,48 δολ. και τα έσοδα στα 51,73 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 2,31 δολ. και τα έσοδα στα 50,88 δις. δολάρια.

Στον αντίποδα, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Boeing καθώς οι προσαρμοσμένες ζημιές ανά μετοχή εκτοξεύτηκαν στα 7,69 δολ. και τα έσοδα μειώθηκαν στα 14,79 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ζημιές μόλις 36 σεντς και έσοδα στα 16,54 δισ. δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε υψηλό επτά ετών, σημειώνοντας άνοδο 2% στα 87,35 δολάρια και η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό δύο μηνών και συγκεκριμένα κατά 1,2% στα 1.829 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,83% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1245 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v