Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Σε θετικό έδαφος γυρίζουν οι δείκτες, με ώθηση από τις δηλώσεις της αντιπροέδρου της Fed. Στο 3,86% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Πτώση πάνω από 3% για το αργό. Οριακές κινήσεις για χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο.

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Yψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες μετά τη δήλωση της αντιπροέδρου της Fed ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αρχίσει να εξετάζει επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,5% στις 33.939 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 0,15% στις 11.344 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,35% στις 4.008 μονάδες.

Ο S&P 500 πραγματοποίησε ράλι 5,9% την περασμένη εβδομάδα, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο, μετά τα στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερη πτώση του πληθωρισμού από ό,τι αναμενόταν. Ο Nasdaq πραγματοποίησε ράλι 8,1% την περασμένη εβδομάδα, το μεγαλύτερο από τον Μάρτιο, ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε 4,2%.

«Μια σημαντική στροφή παρατηρήθηκε στην αγορά, με τους επενδυτές να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο σε όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού», τόνισε ο επικεφαλής έρευνας στη Nationwide. «Οι τεχνικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί δραματικά», πρόσθεσε.

Ο δείκτης «φόβου» VIX της CBOE, ο οποίος καταγράφει τη μεταβλητότητα στις μετοχές του S&P 500, διολίσθησε 1 μονάδα στις 22,5 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Ο δείκτης βρισκόταν πάνω από τις 30 μονάδες κατά το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου.

Αξιωματούχοι της Fed έχουν στείλει μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να εξετάζει μια επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, τονίζοντας ωστόσο ότι θα συνεχιστεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Σήμερα, η αντιπρόεδρος της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει σύντομα το μέγεθος των αυξήσεων επιτοκίων της, υποδεικνύοντας ότι τάσσεται υπέρ της επιβράδυνσης σε αύξηση μισής μονάδας ήδη από τον επόμενο μήνα.

«Πιθανώς θα είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε σύντομα σε πιο αργούς ρυθμούς αυξήσεων», είπε η Brainard σε εκδήλωση του Bloomberg στην Ουάσινγκτον. «Πιο σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι έχουμε κάνει ήδη πολλά, αλλά έχουμε και πολλά ακόμη να κάνουμε».

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα και στο πολιτικό μέτωπο, όπου μετά την παραμονή της Γερουσίας υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, συνεχίζεται η μάχη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται με μικρή διαφορά αλλά αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν και αυτή την κούρσα.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται 4 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 3,86%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,03 δολ./ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 3,3% στα 85,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,3% στα 1.774 δολάρια ανά ουγκιά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v