Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να ανακάμπτει 2,6% μετά το χαμηλό 30 μηνών. Στο 3,83% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υψηλότερα η τιμή του χρυσού. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street μετά το υψηλό 10 μηνών στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, ένδειξη -σύμφωνα με τους αναλυτές- ότι η επιθετική πολιτική της Fed έχει αντίχτυπο στην οικονομία, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

«Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας δείχνουν μερική «χαλάρωση» (χωρίς ακραίες μεταβολές) στην αγορά εργασίας, κάτι που είναι ευπρόσδεκτο από τη Fed», δήλωσε ο Larry Adam, επικεφαλής επενδύσεων της Raymond James.

«Σαφώς θα δούμε περεταίρω αστάθεια το νέο έτος καθώς κυριαρχεί αβεβαιότητα για το αν θα είναι δυνατή μια ομαλή προσγείωση της αμερικανική οικονομίας», σημείωσε ο Luis Navellier, πρόεδρος της Navellier & Associates. Και συμβούλευσε: «Προς το παρόν απολαύστε την μονοήμερη εκδοχή ενός Ράλι του Αη Βασίλη, την καλύτερη μέρα του Δεκεμβρίου».

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,05% ή 345 μονάδες στις 33.221, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,74% στις 3.849 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,59% στις 10.478 μονάδες.

Συνολικά για τον Δεκέμβριο, ο Dow Jones υποχωρεί 4%, ο S&P 500 5,6% και ο Nasdaq 8,5%. Παρά το σημερινό ράλι, αυτές είναι οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Σεπτέμβριο. Επίσης, οι δείκτες οδεύουν για τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008. Ο Dow Jones «βουλιάζει» 8,5%, ο S&P 500 18,9% και ο Nasdaq 34,8%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (+3,8%) και Salesforce (+3,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-0,4%) και Merck & Co (-0,2%).

Παράλληλα, η Tesla κινήθηκε ανοδικά για δεύτερη σερί συνεδρίαση και συγκεκριμένα κατά 8,2%, Πλέον οι ετήσιες απώλειες διαμορφώνονται στο 57,5%.

«Αυτή η χρονιά πρέπει πραγματικά να τελειώσει τώρα», αναφέρει η Ipek Ozkardeskaya της Swissquote Bank, επισημαίνοντας ότι η τελευταία πτώση είχε αφήσει τον δείκτη σε ιδιαίτερα επισφαλή τεχνική θέση.

Στο μεταξύ, μικτή τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,83% ενώ το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,37%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 0,6% στα 78,47 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.824 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0670 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v