Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλητές επικρατούν στη Wall Street

Απώλειες μετά τα βραχύβια κέρδη στην έναρξη της συνεδρίασης, που εξανεμίστηκαν από την ανακοίνωση του ΡMI. Άνοδος για χρυσό, δολάριο και ομόλογα, μεγάλη πτώση για αργό.

Πωλητές επικρατούν στη Wall Street

Αρνητικό πρόσημο στη Wall Street μετά το πρόσκαιρο ανοδικό ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης του 2023, που προσπάθησε μεν να ξεκινήσει αισιόδοξα τη χρονιά, αλλά βρήκε μπροστά της την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δείκτη μεταποίησης ΡΜΙ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα κέρδη.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 207 μονάδες, ή 0,62%, ο S&P 500 διολισθαίνει κατά 0,93% και ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,25%. Οι μετοχές της Tesla υποχωρούν 13,7%, μετά τις απογοητευτικές παραδόσεις της εταιρείας στο τέταρτο τρίμηνο. Επιπλέον, η Apple υποχωρεί 3,9%, πέφτοντας σε χαμηλό από τον Ιούνιο του 2021, φλερτάροντας με απώλεια κεφαλαιοποίησης 2 τρισ. δολ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, άλμα σημειώνουν τα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να κινείται ανοδικά κατά 0,94%, σημειώνοντας υψηλό έξι μηνών στην αγορά spot. Αντίθετα, το αργό διολισθαίνει κατά 2,73%, υπό την πίεση του ισχυρού δολαρίου.

Ο δείκτης PMI της S&P βούτηξε στις 46,2 μονάδες τον Δεκέμβριο από 47,7 μονάδες τον Νοέμβριο. Είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2020 και μία από τις μεγαλύτερες από το 2009.

Οι θετικές κινήσεις της έναρξης αποτύπωσαν τα σινιάλα της κινεζικής ανάκαμψης και της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας, δίνοντας αέρα αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία. Ανοδικά κινούνται τόσο οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων (με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης) όσο και το δολάριο, που καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και τρεις μήνες.

Οι επενδυτές μαζεύουν δημόσιο χρέος, στοιχηματίζοντας ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων. Τα ομόλογα την Τρίτη κατευθύνθηκαν προς το ισχυρότερο ξεκίνημα έτους εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει σε θετικό έδαφος το 2023, δίνοντας ώθηση στις μετοχές μετά από ένα σκληρό 2022 με σημαντικές απώλειες. Βέβαια υπάρχουν φόβοι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την εξομάλυνση του υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι πιθανό σε κάποιο σημείο να σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τις μετοχές.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, ως τέλος μιας περιόδου "δωρεάν χρήματος" και υπερδιέγερσης της οικονομίας. Θα μπορούσαν να έρθουν καλύτερες εποχές τόσο για τις αγορές μετοχών όσο και για τις αγορές ομολόγων», έγραψε ο John Stoltzfus, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην Oppenheimer.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά τείνει να ανακάμψει μετά από μια χρονιά απωλειών όπως το 2022. Με βάση τους κύριους μέσους όρους, το 2022 καταγράφηκαν οι χειρότερες ετήσιες απώλειες από το 2008, σπάζοντας ένα ανοδικό σερί τριών ετών. Ο Dow τερμάτισε τη χρονιά με πτώση 8,8% -και 10,3% κάτω από το υψηλό 52 εβδομάδων. Ο S&P 500 έχασε 19,4% το 2022, υποχωρώντας πέραν του 20% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του. Ο τεχνοβαρής Nasdaq υποχώρησε 33,1% πέρυσι.

Οι επενδυτές περιμένουν μια δέσμη ανακοινώσεων την πρώτη εβδομάδα του έτους, που θα ρίξει φως στην κατάσταση της οικονομίας. Την αυλαία άνοιξε η S&P Global με τον βιομηχανικό δείκτη PMI και την Τετάρτη ακολουθεί η έρευνα JOLTS, που αφορά τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών, καθώς και η δημοσίευση των πρακτικών (minutes) της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v