Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηνεμία με θετικά πρόσημα στη Wall Street

Σε ρυθμούς ελαφράς αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας και αισιοδοξίας για το 2024, μετά το σερί κερδών. Ήπιες κινήσεις και λιγοστές συναλλαγές. Ανηφορίζουν οι αποδόσεις του 10ετούς, υποχωρούν αργό και χρυσός, κέρδη για το δολάριο.

Νηνεμία με θετικά πρόσημα στη Wall Street

Συναλλαγές χαμηλού όγκου και ήπιων κινήσεων στη Wall Street, με το βλέμμα στον S&P 500 που φλερτάρει με υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,15% στις 37.712 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,21% στις 15.131 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,16% στις 4.789 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, σε μια αποδυνάμωση της αγοράς σχεδόν σύμφωνη με την πρόσφατη τάση. Ειδικότερα, ανήλθαν συνολικά σε 218.000, αυξημένες κατά 12.000 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, υψηλότερες από τις εκτιμήσεις.

«Τα δεδομένα δείχνουν κάποια σημάδια επιβράδυνσης, γεγονός που φέρνει νωρίτερα την υπόθεση για περισσότερες προσαρμογές στη Fed», δήλωσε ο Thomas Hayes, πρόεδρος της Great Hill Capital.

Η αισιοδοξία σχετικά με προσεχείς μειώσεις επιτοκίων, με μια πιθανή ήπια προσγείωση για την αμερικανική οικονομία το επόμενο έτος, καθώς και η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης οδήγησαν σε ράλι τις αμερικανικές μετοχές το 2023. Αλλά οι φόβοι για πιο απότομη επιβράδυνση της οικονομίας παραμένουν.

Ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για να κλείσει η χρονιά, ο Dow και ο S&P 500 ετοιμάζονται να τερματίσουν υψηλότερα κατά περισσότερο από 13% και 24%, αντίστοιχα. Ο S&P 500 πρέπει να κερδίσει μόλις λίγο περισσότερο από 0,3% για να ξεπεράσει το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2022, στις 4.796,56 μονάδες. Εν τω μεταξύ, ο τεχνοβαρής Nasdaq οδεύει προς την καλύτερη χρονιά του από το 2003, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 44%, με καταγεγραμμένη ανάκαμψη παικτών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η τρέχουσα «μισή» εβδομάδα, μετά τα χθεσινά μέτρια κέρδη και το ράλι των οκτώ προηγούμενων εβδομάδων, υπογραμμίζει το ράλι της αγοράς στα τέλη του 2023, ανακάμπτοντας από ένα αρνητικό τρίτο τρίμηνο.

Η χρονιά «δοκίμασε την υπομονή των επενδυτών», δήλωσε ο Michael Mullin, επικεφαλής στρατηγικής της Claro Advisors. 

Οι μετοχές βρίσκονται στη μέση του λεγόμενου «ράλι του Αϊ-Βασίλη», που εκτείνεται στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις μιας χρονιάς και στις δύο πρώτες της επόμενης. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,0% στα 73,3 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός γλιστρά 0,3% στα 2.085 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,109 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται υψηλότερα κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,82%.

Στο ταμπλό, η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com κάνει άλμα πάνω από 3%, μετά τα νέα ότι σχεδιάζει αυξήσεις μισθών. Οι μετοχές των New York Times ενισχύονται 1,3%, μετά τη μήνυση που κατέθεσαν κατά της Microsoft και της OpenAΙ, ενώ οι μετοχές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Iovance Biotherapeutics ανακάμπτουν 3,3% μετά τη χθεσινή βουτιά 19%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v