Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση ρίχνουν τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες, εν μέσω φόβων για παγκόσμια επιβράδυνση. Πτώση 2% για το αργό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Αλμα 8,3% για τη μετοχή του eBay.

Oι ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση ρίχνουν τη Wall Street

Yποχωρούν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,5% στις 24.298 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,1% χαμηλότερα στις 6.990 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,7% στις 2.630 μονάδες.

Τη Δευτέρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2019 και 3,6% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, από τις εκτιμήσεις του τελευταίου Οκτωβρίου.

«Βασική πηγή κινδύνου για τις προοπτικές παραμένει η περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», σημειώνει το ΔΝΤ σε νεότερη έκθεσή του.

«Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα εμπορικής πολιτικής και οι ανησυχίες για την κλιμάκωση και τα αντίποινα θα οδηγήσουν χαμηλότερα τις επιχειρηματικές επενδύσεις, θα διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της παραγωγικότητας».

Εν τω μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,6%, τον χαμηλότερο από το 1990. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φέρεται να συγκάλεσε συνάντηση υψηλόβαθμων Κινέζων αξιωματούχων, προειδοποιώντας τους για «σοβαρούς κινδύνους».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι μεταπωλήσεις κατοικιών βούτηξαν 6,4% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,34 εκατ. μονάδων. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα υποχωρήσουν κατά 1,9%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 2,2% στα 52,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,04% υψηλότερα, στα 1.283 δολάρια η ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν και της λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1345 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται τρεις μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,75%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ebay πραγματοποιεί άλμα 8,3%. Το fund Εlliot Management, το οποίο έχει ποσοστό στην εταιρεία, εξέδωσε γράμμα προς τη διοίκηση το οποίο παρουσιάζει σχέδιο πέντε σημείων για την καταπολέμηση της παρατεταμένης υποαπόδοσης της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v