Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά τη βουτιά των λιανικών πωλήσεων

Απώλειες σημειώνουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά την αναπάντεχη πτώση των λιανικών πωλήσεων. Στο 2,64% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Διολισθαίνει το δολάριο.

Υποχωρεί η Wall Street μετά τη βουτιά των λιανικών πωλήσεων

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννιά ετών. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,7% στις 25.368 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,36% στις 7.393 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,59% χαμηλότερα, στις 2.737 μονάδες. 

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι λιανικές πωλήσεις βούτηξαν 1,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η οικονομία ανέκαμπτε από την ύφεση.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα, δείχνοντας ότι οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,1% αντί για 0,2%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,2%.

Η αξιωματούχος της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, προειδοποίησε πως η αναπάντεχη πτώση των λιανικών πωλήσεων αποτελεί υπενθύμιση ότι υπάρχουν καθοδικά ρίσκα στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομία.

Eν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,1% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 2%. Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2017. Τον Δεκέμβριο, ο δείκτης είχε αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 2,5%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,85% στα 53,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,14%, στα 1.313 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,304 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί έξι μονάδες βάσης, στο 2,64%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Cοca-Cola βουτάει 7%, στα 46 δολάρια. H εταιρεία ανακοίνωσε πως περιμένει ότι τη φετινή χρονιά τα κέρδη ανά μετοχή θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ή να αυξηθούν κατά 1%, ενώ η Wall Street προέβλεπε κέρδη $2,23 ανά μετοχή. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v