Πτώση στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτε, άλμα στην απόδοση του 10ετούς πάνω από το 4,1%. Σε υψηλό 11 μηνών το δολάριο. Μικρή πτώση για το αργό. Απώλειες 0,9% για τον χρυσό. Ράλι 4% για τη μετοχή της Caterpillar.

Πτώση στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, εν μέσω πιέσεων από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, καθώς ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι είναι δύσκολη μια μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο. 

O Dow Jones διολισθαίνει 1% στις 38.261 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,96% χαμηλότερα στις 15.475 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,79% στις 4.918 μονάδες. 

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι οι Αμερικανοί μπορεί να πρέπει να περιμένουν μετά τον Μάρτιο για να μειώσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα καθώς οι αξιωματούχοι αναζητούν περισσότερα οικονομικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται στο 2%.

Σε συνέντευξη που δόθηκε την Πέμπτη στο 60 Minutes του CBS και που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, ο Πάουελ προσπάθησε να εξηγήσει το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας για τις ενδεχόμενες μειώσεις.

«Ο κίνδυνος να προχωρήσουμε πολύ σύντομα είναι να μην έχει τελειώσει η δουλειά. Οι πολύ καλές αναγνώσεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες αποδεικνύονται ότι δεν είναι αληθινός δείκτης για το πού οδεύει ο πληθωρισμός», είπε ο Πάουελ στη συνέντευξη στον Scott Pelley του CBS. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι έτσι», είπε. «Αλλά το συνετό, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να του δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε ότι τα δεδομένα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 2% με βιώσιμο τρόπο».

«Η αγορά προέτρεχε προεξοφλώντας επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, και στις τελευταίες συνεδριάσεις αυτό έγινε εμφανές. Η Fed ήταν λιγότερο "περιστέρι" στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας από ό,τι ανέμενε η αγορά. Οι επενδυτές δεν ήθελαν να πειστούν μέχρι που βγήκε η έκθεση για την απασχόληση την Παρασκευή και μετά ακολούθησαν τα σχόλια του προέδρου της Fed», δήλωσε ο Τζόελ Κρούγκερ, αναλυτής της LMAX Group. 

Oι traders δίνουν πλέον πιθανότητα 64% για μείωση επιτοκίων 25 μονάδων βάσης τον Μάιο και 95% για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις κινήσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται 10 μονάδες βάσης στο 4,13%. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,2% στα 72,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βουτάει 0,9% στα 2.034 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,073 δολ./ευρώ. Ο δείκτης του δολαρίου που καταγράφει τις κινήσεις του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων βρίσκεται σε υψηλό 11 μηνών. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Caterpillar βουτάει 4,1%, μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων κερδών που ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v