Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 8 2013

O ΟΠΑΠ και ο «μακελάρης» των αποκρατικοποιήσεων

Η υπόθεση της ΔΕΠΑ κατέληξε σε φιάσκο, η παραχώρηση των λαχείων βρίσκεται σε απόσταση... αναπνοής, ενώ μαζί της κινδυνεύει να τιναχθεί στο αέρα και η ίδια η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Με λίγα λόγια, τρεις από τις τέσσερις βασικές αποκρατικοποιήσεις του 2013 είτε απέτυχαν είτε κινδυνεύουν να αποτύχουν. Ειδικά δε στην υπόθεση των λαχείων, μετά και το πρωτοφανούς σκληρότητας εξώδικο της Emma Delta, o νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχει «εμπλοκή».

Ασφαλώς, για τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΟΠΑΠ και στα λαχεία υφίστανται ευθύνες τόσο στην υφιστάμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και στη διοίκηση του Οργανισμού.

Είναι μάλλον πρωτόγνωρο σε τόσο σοβαρές υποθέσεις να υπάρχει βροχή εξωδίκων από όλες σχεδόν τις εμπλεκόμενες πλευρές, να γίνονται δημόσιες παρεμβάσεις του Ταμείου, που εμμέσως λειτουργούν υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, και να υπάρχουν ακόμη και «διαρροές» για άμεση αντικατάσταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ, στο «παρά ένα» της κατάληξης κρίσιμων διαδικασιών, κι ενώ το σπίτι καίγεται.

Ωστόσο, οι βασικές αιτίες γι' αυτό το «μπάχαλο» πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Κυρίως στον προηγούμενο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, τον Τάκη Αθανασόπουλο, υπό τη σκιά του οποίου λειτούργησε και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης, που όμως αντίθετα με τον κ. Αθανασόπουλο παραμένει στη θέση του.

Ο κ. Αθανασόπουλος ήταν ο ιθύνων νους που σχεδίασε και υλοποίησε τον παταγωδώς αποτυχημένο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ. Ο ίδιος σχεδίασε και εκτέλεσε (σ.σ.: ενδεχομένως και... κυριολεκτικά - μένει να φανεί) την παραχώρηση των λαχείων, απαιτώντας μια ιλιγγιώδη αύξηση του τιμήματος.

Εξέλιξη που οδήγησε στην αποχώρηση ενός από τα μέρη της διεκδικήτριας κοινοπραξίας (της Lottomatica) αλλά και στη συμφωνία των «αμαρτωλών» συμβάσεων προμήθειας μεταξύ του ΟΠΑΠ και των άλλων δύο μερών της κοινοπραξίας (Ιntralot και SGI), που σήμερα απειλεί να τινάξει στον αέρα την υπόθεση.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν ρεπορτάζ του Euro2day.gr που προειδοποιούσαν για την κατεύθυνση που λαμβάνουν οι εξελίξεις, πολύ πριν κατακυρωθεί η παραχώρηση των λαχείων, τότε με τίτλο «Colpo Grosso με τα λαχεία». Αλλά και αμέσως μετά σε θέμα με τίτλο «Ποιοι την έκαναν λαχείο με 190 εκατ. ευρώ». Απλά δεν εισακούστηκαν από τους τότε αρμοδίους!

Ούτε είναι τυχαίο ότι επί των ημερών του κ. Αθανασόπουλου αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά να ξεπαγώσει ο διαγωνισμός του τεχνολογικού παρόχου, προς όφελος της Intralot, παρότι ήταν οφθαλμοφανές ότι η κατάληξή του θα συνέπιπτε χρονικά με την αλλαγή ιδιοκτησίας στον ΟΠΑΠ, γεγονός πρωτοφανές από μόνο του, δεδομένης της μακροχρόνιας δέσμευσης που συνεπάγετο.

Το γεγονός αυτό το κατήγγειλε αποχωρώντας μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ (ότι ο διαγωνισμός είχε παγώσει με απόφαση του Δ.Σ. και ξεπάγωσε αιφνιδιαστικά), χωρίς ποτέ να διαψευστεί. Παρότι οι καταγγελίες είχαν ως αποδέκτη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Βεβαίως ο ίδιος ο κ. Αθανασόπουλος αποχώρησε προκειμένου να αντιμετωπίσει δικαστικές κατηγορίες για τη θητεία του στην ηγεσία της ΔΕΗ κι έτσι δεν είναι άμεσα αντιμέτωπος με το μακελειό που έχει προκαλέσει στην πορεία των μεγάλων ιδιωτικοποίησεων.

Το... κληροδότημά του όμως έμεινε και συνεχίζει να επιδρά ζημιογόνα στις αποκρατικοποιήσεις στις οποίες εμπλέχθηκε.

Με τα επίχειρα αυτών των επιλογών του, αλλά και με τις δικές τους αδυναμίες και ολιγωρίες, είτε διότι σιγοντάρησαν και υποστήριξαν με τις ενέργειές τους, είτε επειδή αποδέχθηκαν «στωικά» τις εξελίξεις, και παρέλειψαν να διορθώσουν την κατάσταση, ενίοτε «νίπτοντας τας χείρας τους», βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι όχι μόνον οι επικεφαλής του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και συνολικά τα διοικητικά τους συμβούλια.

Και δεδομένης της πληθώρας δημοσιευμάτων του Euro2day.gr, που παρακολούθησε εξαρχής στενότατα τις εξελίξεις, σίγουρα δεν μπορούν να πουν ότι... «δεν ήξεραν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v