Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 9 2020

Υπόθεση Folli Follie: Μια τροπολογία μπορεί να σώσει την «τιμή» της αγοράς

Τα κουκιά είναι μετρημένα. Η θρασύτατη απαίτηση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου να τοποθετήσει εκ νέου εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie, την ώρα που ο ίδιος και η οικογένειά του αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών για βαριά αδικήματα που αφορούν την εταιρεία, αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας και εντείνει τον διασυρμό της ελληνικής αγοράς διεθνώς.

Το γεγονός ότι ο κ. Κουτσολιούτσος εκμεταλλεύεται το κενό στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις του, δεν πρέπει και δεν μπορεί να περάσει έτσι, σε μια υπόθεση που έχει «κάψει» θεσμικούς και μικροεπενδυτές κι έχει απασχολήσει ευρύτατα τα διεθνή μέσα.

Σε μια υπόθεση που εντέλει αποτελεί το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού Χρηματιστηρίου κι έχει ήδη επιφέρει μεγάλες παράπλευρες απώλειες στην αξιοπιστία και την «ελκυστικότητά» του απέναντι στους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.

Τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Κουτσολιούτσος, στην απαίτησή του «ως μετόχου με άνω του 20%» να συμπεριληφθεί η αλλαγή μελών του ΔΣ στην ατζέντα της επικείμενης συνέλευσης, αποτελούν, κατόπιν όσων έχουν συμβεί, όχι απλώς «ύβριν» με την αρχαία ελληνική σημασία της λέξης, αλλά και άμεση προσβολή στη νοημοσύνη και στο περί δικαίου αίσθημα όλων μας.

Σε επικοινωνία του με κύκλους της Κεφαλαιαγοράς αλλά και έγκριτους νομικούς, με γνώση της υπόθεσης, το Euro2day.gr διαπίστωσε έκδηλη αμηχανία, καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια για «καθαρή λύση».

Όπως ανέφεραν και εκπρόσωποι των ομολογιούχων στο σχετικό ρεπορτάζ (μέσω του οποίου απειλούν ευθέως με πτώχευση της εταιρείας, αν «περάσει» η επιδίωξη Κουτσολιούτσου), η επίκληση της «κατάχρησης δικαιώματος» θα μπορούσε να ανοίξει νέο κύκλο χρονοβόρων δικαστικών αντεγκλήσεων, στη διάρκεια των οποίων ακόμη και αυτά τα ολίγα που απέμειναν από την εταιρεία, θα έχουν ήδη τιναχτεί στο αέρα.

Ποια είναι λοιπόν η «καθαρή» λύση από την πλευρά του κράτους;

«Να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση, την κατάργηση του δικαιώματος ψήφου σε τέτοια διοικητικά θέματα, στην περίπτωση που ένας (σ.σ. βασικός) μέτοχος κατηγορείται για σοβαρά αδικήματα έναντι της εταιρείας και των επενδυτών της».

Με άλλα λόγια, απαιτείται η άμεση κατάρτιση και ψήφιση μιας τροπολογίας που να επιφέρει τέτοιου είδους αλλαγή, πριν γίνει η Γενική Συνέλευση.

Υπάρχει η δυνατότητα;

Όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της πρόσφατης ποδοσφαιρικής υπόθεσης, με τον ΠΑΟΚ, όταν υπάρχει η θέληση, τα πάντα γίνονται. Η συγκεκριμένη τροπολογία (σωστή ή λάθος κίνηση, αδιάφορο ως προς την υπόθεση που θίγουμε) ανακοινώθηκε το πρωί και κατατέθηκε το ίδιο βράδυ, για να ψηφιστεί την επομένη.

Κατά συνέπεια, το μόνο ερώτημα είναι αν υπάρχει η… θέληση.

Έχουν τη θέληση το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, ο Γιώργος Ζαββός, ο προϊστάμενός του υπουργός, ο Χρήστος Σταϊκούρας κι εντέλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να εμποδίσουν αυτόν τον διασυρμό; να προασπίσουν το «περί δικαίου αίσθημα» αλλά και το διεθνές κύρος της αγοράς;

Ελπίζουμε πως ναι, γιατί θα ήταν επικίνδυνο για όλους, να διαπιστώσουμε ότι μόνο οι «ποδοσφαιρικές φανέλες» μετράνε στην Ελλάδα του 2020.

Αλλά και διότι θα είχαμε μάλλον την ευκαιρία να δούμε αυτή την τροπολογία να περνά με τις ψήφους της συντριπτικής πλειοψηφίας της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v