Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Απειλούν με πτώχευση οι ομολογιούχοι

Τελεσίγραφο προς τη νυν διοίκηση απέστειλαν οι ομολογιούχοι. Ευθύ κατηγορώ στο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει ακόμη την παρέμβαση της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου, η νομική άμυνα και οι νέες καθυστερήσεις.

Folli Follie: Απειλούν με πτώχευση οι ομολογιούχοι

«Μπουρλότο» στη διαδικασία της -έστω αργόσυρτης- εξυγίανσης της Folli Follie μέσω της συμφωνίας με τους ομολογιούχους πιστωτές της βάζει ευθέως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ζητώντας με επιστολή του να αλλάξει η σημερινή διοίκησή της.

Η επιστολή Δ. Κουτσολιούτσου προς το Δ.Σ. της εταιρείας (το οποίο ανανεώθηκε κατ’ ελάχιστον μετά την απομάκρυνση και του τελευταίου μέλους της οικογένειας, του άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στα μέσα Δεκεμβρίου 2019 και την αντικατάστασή του από μέλη που όρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) αποτελεί επίδειξη ισχύος του μετόχου που εξακολουθεί να ελέγχει την εταιρεία, αλλά και εκδήλωση της πρόθεσής του να ελέγξει την κατάσταση.

Στον αντίποδα αυτής της κίνησης, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τους βασικούς παράγοντες ελέγχου του μέλλοντος της Folli Follie, δηλαδή των ομολογιούχων πιστωτών, οι οποίοι δήλωσαν εγγράφως πως οποιαδήποτε αλλαγή διοίκησης στην εταιρεία θα οδηγήσει σε κατάρρευση των επαφών και της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης.

Οι ομολογιούχοι πιστωτές -σε επιστολή που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr- ευθαρσώς αναφέρουν πως σε περίπτωση αλλαγής σύνθεσης της διοίκησης θα προχωρήσουν σε πτώχευση και ρευστοποίηση της εταιρείας, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ύπαρξή της. Σημειώνουν δε πως αδυνατούν να καταλάβουν «πώς επεμβαίνουν ακόμη εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι μεταξύ 14-21 Φεβρουαρίου είχε ορισθεί η περίοδος σύγκλησης των γενικών συνελεύσεων των ομολογιούχων, με αντικείμενο την τελική έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Επισημαίνεται δε, ότι ήδη έχουν υποστεί την καθυστέρηση οριστικοποίησης του σχεδίου (από τον Νοέμβριο του 2019).

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι στις 8 Ιανουαρίου 2020, συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση πτώχευσης της Folli Follie από μικρή μερίδα «αγανακτισμένων» ομολογιούχων, με το Δικαστήριο να συζητά την υπόθεση, η απόφαση επί της οποίας αναμένεται το αργότερο σε 4 μήνες.

Πέραν των παραπάνω, εκπρόσωποι των ομολογιούχων στην επιστολή τους προς τη διοίκηση της Folli Follie σχολιάζουν και το θεσμικό χάος όσον αφορά τα «περιθώρια» που αφήνει στους μετόχους εταιρειών, που αποδεδειγμένα ευθύνονται για την εταιρική κατάρρευση. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως «σε άλλες χώρες, οι βασικοί μέτοχοι εταιρειών που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, θα είχαν χάσει το δικαίωμά τους πολύ πριν οι πιστωτές υποστούν το οποιοδήποτε «κούρεμα» στο πλαίσιο μιας διαδικασίας εξυγίανσης».

Σημειώνεται ότι η εξ αναβολής έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας επρόκειτο μεταξύ άλλων να «νομιμοποιήσει» τις αλλαγές που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο Δ.Σ. της εταιρείας, αλλά κατά τα φαινόμενα, η παρέμβαση Κουτσολιούτσου θα εμποδίσει την πραγματοποίησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η νομική γνωμοδότηση προς το Δ.Σ. της εταιρείας προκειμένου να αντιπαρέλθει το «αίτημα» του βασικού μετόχου είναι ότι επιχειρεί την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματός του. Μια τέτοια στάση ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσει αγωγές και μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες, που ουδόλως «αντέχει» η Folli Follie, με την υπομονή των ομολογιούχων να έχει προ πολλού εξαντληθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v