Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2020

H Folli-Follie, οι κολοσσοί από την Κίνα και η… Εθνική Ασφαλιστική

Δεν τελειώνουν οι «εκπλήξεις» στην υπόθεση Folli-Follie. Τελευταία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα της οικογένειας Κουτσολιούτσου να ορίσει δικά της μέλη στο ΔΣ της εταιρείας, η εμφάνιση ενός κινεζικού Fund που «ενδιαφέρεται» εδώ και λίγες εβδομάδες για την εταιρία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν πρόκειται για την CERIECO, ήτοι μία πολυσχιδή εταιρεία με μεγάλο μέγεθος και δραστηριότητες που ξεκινούν από το πάλαι ποτέ «εισαγωγαί-εξαγωγαί» και φτάνουν μέχρι την επένδυση σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες στον κλάδο των ελαστικών.

Τα, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, περίεργα, είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία α) ανήκει κατά 100% στο… κράτος, μέσω της μητρικής της China Machinery Engineering Corpοration και β) από τα όσα γράφονται στο site της, ελάχιστη έως καθόλου σχέση έχει με τα κοσμήματα και τα αγαθά αυτού του είδους.

Πώς λοιπόν βρέθηκε να ενδιαφέρεται για τα απομεινάρια της Folli-Follie; Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία που βρήκε στο διεθνή χώρο, μια κρατικού συμφέροντος εταιρεία;

Ας με συγχωρήσουν οι πλέον καλοπροαίρετοι αναγνώστες, αλλά μου φαίνεται εξαιρετικά παράξενο το γεγονός ότι ένας κινέζικος ιδιωτικός κολοσσός, (με ότι σημαίνει αυτό στην Κίνα), δηλαδή η FOSUN, παρακολούθησε ως δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, την πορεία κατάρρευσης της Folli-Follie κυριολεκτικά άπρακτη και άφωνη, μέχρι σημείου… παρεξήγησης. Και τώρα εμφανίζεται ξαφνικά μια άλλη -κρατική μάλιστα- εταιρεία της Κίνας, που ενδιαφέρεται για τα… απομεινάρια!

Αυτά δε, συμβαίνουν ενώ η FOSUN εμφανίζεται να διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική, δηλαδή τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας μας! Κι έρχονται ως συνέχεια μιας εξίσου περίεργης αλληλουχίας γεγονότων.

- Στην αρχή η FOSUΝ έσπευσε να στηρίξει την διοίκηση της Folli-Follie, ενώ το QCM είχε ήδη δημοσιοποιήσει πληθώρα στοιχείων που έδειχναν ότι έρχεται σκάνδαλο μεγατόνων. Στη συνέχεια, κι αφού με νεότερη χλιαρή ανακοίνωση κράτησε «αποστάσεις», ο κινέζικος κολοσσός απέκτησε… αφωνία. Ούτε κουβέντα.

- Αφωνία που πήγε «ασορτί» με την πλήρη απραξία της, παρότι ως δεύτερος βασικότερος μέτοχος, θα μπορούσε να έχει κινηθεί σε πολλά επίπεδα.

- Ακόμη και στις τελευταίες εξελίξεις, δεν θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει μια ανακοίνωση για την πρόθεση της οικογένειας Κουτσολιούτσου να ελέγξει ξανά την εταιρεία!

- Ούτε όμως και ο υφιστάμενος εκπρόσωπος της FOSUN στο Δ.Σ. της εταιρείας φαίνεται να αντελήφθη τα όσα υποστήριξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο δικαστήριο και κέρδισε το διορισμό νέας διοίκησης. Δηλαδή ότι παρασκηνιακά, μέσω μελών της διοίκησης η οικογένεια Κουτσολιούτσου «πέρναγε γραμμή» μέχρι τώρα!

Η μόνη ενέργεια που έκανε η FOSUN μετά το κολοσσιαίο σκάνδαλο, ήταν να επαναγοράσει τις μετοχές Folli-Follie που είχε μεταφέρει στο χαρτοφυλάκιο μιας πορτογαλικής ασφαλιστικής εταιρείας την οποία έχει εξαγοράσει, προφανώς για να την γλιτώσει από τις απώλειες που θα υφίσταντο οι ασφαλισμένοι Πορτογάλοι.

Πέραν αυτών όμως, σε εκκρεμότητα, ελλείψει απάντησης από τη FOSUN, μένει κι ένα ερώτημα που έθεσε εδώ και πολύ καιρό το Euro2day.gr:

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα όσα γίνονταν στη Folli-Follie γίνονταν επί πολλά χρόνια. Πέρα από το γεγονός ότι η FOSUN δεν «αντελήφθη» τα φουσκωμένα μεγέθη, παρότι αφορούσαν την αγορά της Κίνας, στην οποία δραστηριοποιείται προφανώς κι εκείνη, ένα θέμα είναι πως δεν εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία του Due Diligence που έκανε για να πάρει στην αρχή (το 2011) το 9,5% και εν συνεχεία ακόμη περίπου 7%.

Ή μήπως δεν έκανε ποτέ Due Diligence;

Ίσως να πρόκειται για κάποια κινεζική συνήθεια που δεν έχουμε υπόψιν μας, να αγοράζεις «γουρούνι στο σακί».

Άλλωστε και τώρα η νεοφερμένη CERIECO εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για μια χρεοκοπημένη εταιρεία που έχει τελευταίο ισολογισμό το… 2017, ο οποίος όμως βρίθει σημειώσεων και αναπάντητων ερωτημάτων από τους ορκωτούς ελεγκτές της PwC, σε σημείο που να μην έχει νόημα να τον διαβάσεις.

Θα μου επιτρέψετε όμως να αμφιβάλω για το αν όλα αυτά μπορεί να τα καταπιεί κάποιος έτσι… αμάσητα.

Ειδικά όταν αφορούν κολοσσούς από την Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v