Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωργιάδης: Σταδιακά η εξυγίανση στους ισολογισμούς των τραπεζών

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου υπογράμμισε την αφαίρεση σχεδόν των μισών Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τον τραπεζικό τομέα, κυρίως από την πώληση της ΣΚΤ.

Γεωργιάδης: Σταδιακά η εξυγίανση στους ισολογισμούς των τραπεζών

Η πλήρης εξυγίανση των ισολογισμών των κυπριακών τραπεζών μπορεί να συμβεί μόνο σταδιακά, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε ομιλία του στο τέταρτο «International Funds Summit», ο υπουργός σημείωσε ωστόσο ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι νέες πιστώσεις αναλαμβάνονται και αυτό είναι πολύ βελτιωμένης ποιότητας.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η μη βιώσιμη επέκταση του τομέα βρισκόταν στο επίκεντρο των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν. «Τα δάνεια είχαν επεκταθεί περισσότερο από 3,5 φορές, σε μια περίοδο 10 ετών, αφήνοντας πίσω ένα σημαντικό απόθεμα ΜΕΔ. Αλλά από τότε η πρόοδος είναι σταθερή», ανέφερε.

Τόνισε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε πρόσφατα ήταν αποφασιστική και γρήγορη, ως αποτέλεσμα του αριθμού των ενεργειών που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα.

Αναφέρθηκε στην αφαίρεση σχεδόν των μισών ΜΕΔ από τον τραπεζικό τομέα, κυρίως από την πώληση της ΣΚΤ. «Καμιά από αυτές τις αποφάσεις δεν ήταν εύκολη από πολιτική άποψη, αλλά όλοι εργάστηκαν προς όφελος της οικονομίας μας», τόνισε.

Σημείωσε ότι ο οικονομικός τομέας λειτουργεί επίσης υπό πολύ αυστηρότερους κανόνες και κανονισμούς.

Επεσήμανε τη θετική σημασία της παρουσίας νέων επενδυτών, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου.

Οικονομία

Αναφορικά με την οικονομία, ο υπουργός σημείωσε ότι από το 2009-2014, σε διάστημα 6 ετών, η κυπριακή οικονομία έχασε συνολικά το 10,5% του ΑΕΠ της.

Αλλά μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και μέχρι τα τέλη του 2018, η κυπριακή οικονομία θα έχει αυξηθεί κατά 16% του ΑΕΠ. «Έχουμε καλύψει περισσότερο από το χαμένο έδαφος και, αν όλα πάνε καλά, εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει πάνω από το 3% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα ποσοστά αυτά καθιστούν την Κύπρο μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ», ανέφερε.

Η ανεργία μειώνεται ήδη στο 7%, καταγράφοντας την ταχύτερη πτώση στην ΕΕ, και οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης θα αποκατασταθούν έως το 2020.

Σημείωσε ότι από το 2014, λειτουργούμε με έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό και στην πραγματικότητα για τα τελευταία 3 χρόνια λειτουργούμε με πλεόνασμα προϋπολογισμού, ο οποίος σήμερα υπολογίζεται στο 3% του ΑΕΠ.

«Και πρέπει να διατηρήσουμε αυτές τις σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις, επειδή το δημόσιο χρέος είναι, βεβαίως, υψηλό, στο 104% του ΑΕΠ και το σχέδιο είναι να φθάσει το 90% μέχρι το τέλος του 2020», είπε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι όλοι οι βασικοί τομείς της κυπριακής οικονομίας έχουν καλές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων του τουρισμού, της ναυτιλίας, των ακινήτων και των επιχειρήσεων. «Η παραγωγική βάση της οικονομίας σταδιακά επεκτείνεται σε νέους τομείς, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η καινοτομία, το υπεράκτιο φυσικό αέριο και η ανανεώσιμη ενέργεια», ανέφερε.

«Και χαίρομαι που σημειώνω ότι η διαχείριση ταμείων αποτελεί μέρος αυτής της νέας αρχής για την κυπριακή οικονομία. Στην πραγματικότητα, αναφέρθηκα στην άνοδο της Κύπρου ως νέου προορισμού για τη διαχείριση των Ταμείων ως εξαιρετικό παράδειγμα κυβέρνησης και της βιομηχανίας και των ρυθμιστικών αρχών που συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι όλα τα συστατικά της επιτυχίας έχουν τεθεί σε ισχύ».

«Πράγματι, γνωρίζουμε ότι υπάρχει δυνατότητα αύξησης της κυπριακής οικονομίας ακόμη υψηλότερα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά τη μεταρρύθμιση, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην τεχνολογία και πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε τα κίνητρα για νέες επιχειρήσεις. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό είναι ακριβώς αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε ως κυβέρνηση».

«Για παράδειγμα, θα κάνουμε φιλόδοξα μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας, θα επενδύσουμε σημαντικά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα επεξεργαστούμε μια πολιτική για την περαιτέρω στήριξη πανεπιστημίων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και κέντρων αριστείας για έρευνα και καινοτομία. Έχουμε επίσης ξεκινήσει μια προσπάθεια να εκπονήσουμε μια εθνική στρατηγική σχετικά με τις τεχνολογίες blockchain. Έχουμε ξεκινήσει μάλιστα μια πρωτοβουλία με στόχο να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας με επιχορηγήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις, συμπληρώνοντας τα φυσικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος».

«Η κυπριακή οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε μια νέα, πολλά υποσχόμενη φάση», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και στη συνέχιση της προώθησης ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, προκειμένου να βελτιωθεί συνεχώς η ανταγωνιστικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας μας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v