Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνωστισμός μεγαλομετόχων στην Ελληνική

Η Wargaming αποκτά τα σκήπτρα στο νέο μετοχολόγιο, η Δήμητρα διπλασιάζει την παρουσία της και δύο νέοι παίκτες – η Pimco και η 7Q – καταλήγουν με σημαντικά ποσοστά που ενδεχομένως να τους δίνουν ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Συνωστισμός μεγαλομετόχων στην Ελληνική

Συνωστισμό μεγαλομετόχων φέρνει η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης νέου κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, ενισχύοντας τον ρόλο κάποιων από τους υφιστάμενους μεγαλομετόχους και φέρνοντας στην επιφάνεια νέους επενδυτές.

Με τη λήξη της προθεσμίας για άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, η Wargaming αποκτά τα σκήπτρα στο νέο μετοχολόγιο, η Δήμητρα διπλασιάζει την παρουσία της και έχει πλέον αξιώσεις για τη διοίκηση, και δύο νέοι παίκτες – η Pimco και η 7Q – καταλήγουν με σημαντικά ποσοστά που ενδεχομένως να τους δίνουν ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch, η Wargaming που μέχρι χθες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής με ποσοστό 24,9%, άσκησε τελικά όλα τα δικαιώματα προτίμησης που κατείχε και αναμένεται να πάρει την πρωτιά στο μετοχολόγιο. Το ποσοστό της λόγω dilution από τη συμμετοχή της Poppy Sarl (Pimco) με ιδιωτική τοποθέτηση θα κυμανθεί βάσει των νέων δεδομένων μεταξύ 21% - 22%.

Αντίθετα, το ποσοστό του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Third Point, που μέχρι χθες ανερχόταν σε 26,2%, αναμένεται να περιοριστεί μεταξύ 11% και 12%. Πώλησε μεγάλο μέρος του συνόλου δικαιωμάτων προτίμησης που κατείχε (52 εκ.) στο επενδυτικό ταμείο 7Q, ενώ το υπόλοιπο μέρος αγοράστηκε από διάφορους άλλους εγχώριους ή ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Ενισχυμένη βγαίνει από τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας η επενδυτική εταιρεία Δήμητρα η οποία διατηρούσε ένα ποσοστό 10,1% και στην οποία έχει ουσιαστική συμμετοχή η Logicom.

Η Δήμητρα φέρεται να έχει ασκήσει όλα τα δικαιώματα προτίμησης και επιπρόσθετα υπάρχει εκ μέρους της δέσμευση και σχετική συμφωνία με την ΗΒ ότι θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων προτίμησης που δεν θα ασκηθούν, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο μέχρι και 22,1%. Τα ανεπίσημα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν χθες φέρουν τη Δήμητρα να αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο μεταξύ 18% και 20%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Δήμητρα θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ΗΒ, κάτι που προδικάζει την ουσιαστική συμμετοχή της στο ΔΣ της τράπεζας. Η Δήμητρα αγόρασε πριν περίπου 10 μέρες το 50% του ποσοστού των μετοχών που κατείχε στην Ελληνική η αρχιεπισκοπή και το οποίο αντιστοιχούσε σε 4,1 εκ. μετοχές.

Σφήνα το 7Q

Το άγνωστο, μέχρι πρόσφατα, 7Q, ενδέχεται να καταστεί ένας από τους μεγαλομετόχους της Τράπεζας. Ήδη κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών και, ασκώντας μέρος των δικαιωμάτων που αγόρασε, αναμένεται να ενισχύσει τη συμμετοχή του στα επίπεδα του 10%.

Οι μεριδιούχοι του ταμείου, που είχε ενεργητικό κοντά στα €12 εκ. στο τέλος του 2018, παραμένουν άγνωστοι, δημιουργώντας συνειρμούς για πιθανές συνεργασίες με κάποιους από τους μεγαλομετόχους. Πληροφορίες έκαναν χθες λόγο και για εμπλοκή της συντεχνίας των τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ στη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου μέσω του ταμείου προνοίας.

Η ΕΤΥΚ δεν ήταν χθες διαθέσιμη για σχόλιο.

Νέος παίκτης στο μετοχολόγιο της τράπεζας προβάλλει και η Poppy Sarl, που συνδέεται με την Pimco. Η Poppy Sarl θα λάβει μετοχές της Ελληνικής αξίας €50 εκ., μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Άγνωστο παραμένει αν θα συνεχίσει να εκπροσωπείται στο ΔΣ η European Bank of Reconstruction and Development. Η ΕBRD κατέχει σήμερα γύρω στο 5% των μετοχών της Ελληνικής.

Χλωμή φαίνεται να είναι μία ενδεχόμενη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΗΒ του επενδυτικού ταμείου Emma Alpha

Τελικά στοιχεία σε ότι αφορά λεπτομέρειες σε σχέση με το ποιοι μέτοχοι έχουν ασκήσει ή όχι τα δικαιώματα προτίμησης και πως θα διαμορφωθεί το νέο μετοχολόγιο της τράπεζας αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη βδομάδα.

Σε ότι αφορά το νέο σχήμα που θα συνθέτει το ΔΣ της ΗΒ αυτό θα καθοριστεί πριν το τέλος Μαρτίου. Το ΔΣ της τράπεζας προγραμματίζει να συνέλθει στις 14 Μαρτίου με αντικείμενο τη διάθεση νέων μετοχών που αναλογούν σε μη ασκηθέντα δικαιώματα προτίμησης όπως επίσης και για τη ιδιωτική τοποθέτηση.

ΠΗΓΗ: Stockwatch.com.cy

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v