Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικός κλάδος: Κοντά στις θυγατρικές της CNP η Ελληνική Τράπεζα

Ντιλ με ελληνικό άρωμα διαφαίνεται στην Κύπρο. Γιατί πουλά ο γαλλικός όμιλος, τι θα προσφέρουν οι εταιρείες στον κυπριακό τραπεζικό όμιλο.

Ασφαλιστικός κλάδος: Κοντά στις θυγατρικές της CNP η Ελληνική Τράπεζα

Για την πρόθεση του γαλλικού ομίλου να πουλήσει τις ασφαλιστικές του εταιρείες στην Κύπρο και για τις συζητήσεις του με την Ελληνική Τράπεζα, το Euro2day.gr σας είχε ενημερώσει ήδη από την 25η Ιανουαρίου. Σημερινό μάλιστα δημοσίευμα του κυπριακού τύπου φέρει το συγκεκριμένο deal να βρίσκεται στην τελική του ευθεία.

Η διαφαινόμενη εξαγορά -αν τελικά ολοκληρωθεί- θα έχει και… άρωμα Ελλάδας για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί οι προς πώληση θυγατρικές της CNP έχουν κάποια περιορισμένη παρουσία (και) στη χώρα μας. Και δεύτερον -και κυριότερο- γιατί ο βασικότερος μέτοχος πλέον της Ελληνικής Τράπεζας είναι η Eurobank.

Το γιατί θα επιθυμούσαν οι Γάλλοι να αποχωρήσουν από την Κύπρο είναι σχεδόν προφανές: Πέρα από τα χρήματα που θα εισπράξουν, είχαν επενδύσει κατά το παρελθόν αποκτώντας το 51% σε δύο ασφαλιστικές εταιρείες (την CNP Cyprialife στον κλάδο ζωής και την CNP Insurance στις γενικές καλύψεις) έχοντας ως προϋπόθεση τη συνεργασία με τη Λαϊκή Τράπεζα στο μέτωπο του bancassurance. Λίγα χρόνια αργότερα ωστόσο, βρέθηκαν με το 100% στις δύο αυτές εταιρείες, χωρίς ωστόσο να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δίκτυο λόγω του «λουκέτου» της Λαϊκής.

Το γιατί ενδιαφέρεται το Συγκρότημα της Ελληνικής για τις θυγατρικές της CNP είναι επίσης προφανές. Η Ελληνική διαθέτει σήμερα δύο ασφαλιστικές εταιρείες (την Hellenic στον κλάδο ζωής και την Παγκυπριακή στις γενικές καλύψεις) οι οποίες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στο χώρο του bancassurance. Μέσα από μια ενδεχόμενη ολοκλήρωση του deal, η Ελληνική θα αποκτήσει φυσικό δίκτυο, δημιουργώντας συνέργειες και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην Κύπρο σε ότι αφορά τα μερίδια αγοράς.

Πέραν αυτών, η Eurobank εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της (λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων του εκλιπόντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά) και την πλειοψηφία των μετοχών σε μια άλλη κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία, την Prime Insurance, η οποία δραστηριοποιείται τόσο στον κλάδο ζωής, όσο και στις γενικές καλύψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v