Ισχυρά αποτελέσματα στο ΧΑΚ, τι δείχνει η «ακτινογραφία» πέντε εισηγμένων

Εταιρείες με προοπτικές και ελκυστικούς δείκτες στο κυπριακό χρηματιστήριο. Πώς κινήθηκαν το 2023 οι Τσιμεντοποιία Βασιλικού, ΚΕΟ, Salamis, Frou-Frou και Lordos Hotels.

Ισχυρά αποτελέσματα στο ΧΑΚ, τι δείχνει η «ακτινογραφία» πέντε εισηγμένων

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα παρουσίασε η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, εξέλιξη που συνέβαλε και στην πορεία που έχει σημειώσει ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ, τόσο το προηγούμενο έτος, όσο και τη φετινή χρονιά.

Η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων εταιρειών θα μπορούσε να αποδοθεί σε παράγοντες όπως η γενικότερη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, η πολύ καλύτερη εικόνα του τραπεζικού συστήματος και η ανοδική πορεία του εισερχόμενου τουρισμού. Ωστόσο, ζητούμενο αποτελεί το πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί η οικονομία, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη γειτονική Μέση Ανατολή.

Παραδείγματα βελτιωμένων οικονομικών επιδόσεων είναι αυτά της Τράπεζας Κύπρου που αύξησε τα καθαρά της κέρδη από τα 57 στα 487 εκατ. ευρώ, της Ελληνικής Τράπεζας (+ 78%, στα 365 εκατ. ευρώ), της Δήμητρας Επενδυτικής (από τα 8,6 στα 87,1 εκατ. ευρώ), της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού (από τα 12,7 στα 27,8 εκατ. ευρώ) και πολλών άλλων εισηγμένων.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, στο ΧΑΚ υπάρχει μια ευρεία σειρά ισχυρών εταιρειών με ανοδικές προοπτικές και αρκετά ελκυστικούς επενδυτικούς δείκτες, πλην όμως μειονέκτημα αποτελεί η περιορισμένη εμπορευσιμότητα της τοπικής αγοράς.

Το Euro2day.gr παρουσιάζει σήμερα την «ακτινογραφία» πέντε μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών που διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ.

Τσιμεντοποιία Βασιλικού

Ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης αυξήθηκε το 2023 κατά 12,5%. Η ανάπτυξη οφείλεται στην αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και στις βελτιωμένες τιμές, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό.

Κύριος στόχος παραμένει η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εργασιών της και ο περιορισμός του οικονομικού κόστους συμμόρφωσης. Κτίζοντας στις πρωτοβουλίες που υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα έτη, η εταιρεία δηλώνει πως παραμένει σταθερή στο στόχο της αντικατάστασης των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικές πηγές, μια στρατηγική που αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας.

Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης της δυναμικότητας του φωτοβολταϊκού της πάρκου και γενικότερα υπογραμμίζει την αφοσίωσή της να παραμένει πρωτοπόρος στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.

ΚΕΟ

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό στους τομείς τους οποίους δραστηριοποιείται, το Συγκρότημα κατάφερε το 2023 να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2022. Η βελτίωση του κύκλου εργασιών αποδίδεται ως ένα βαθμό στην άνοδο του όγκου των πωλήσεων -ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης των μεριδίων αγοράς που κατέχουν τα προϊόντα του Συγκροτήματος- και εν μέρει στις υψηλότερες τιμές πώλησης προς μερικό αντιστάθμισμα της αύξησης στο κόστος παραγωγής ή/και εισαγωγής.

Πέρυσι, διανεμήθηκε συνολικό μέρισμα 0,07 ευρώ και σύμφωνα με παράγοντες της τοπικής αγοράς, για φέτος αναμένουμε τουλάχιστον την ίδια χρηματική διανομή.

Η ΚΕΟ έχει δραστηριότητα από το 1951. Τα παλιότερα χρόνια όλα τα ζυθοποιεία βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης ώστε να έχουν πρόσβαση σε νερό. Για το παραπάνω λόγο το εργοστάσιο της ΚΕΟ βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού σε ένα από τα καλύτερα σημεία. Σκοπός της εταιρίας είναι μακροπρόθεσμα οι αποθήκες και τα γραφεία να μεταφερθούν, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η ιδιόκτητη έκταση με το βέλτιστο τρόπο.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου κατέχει το 40,45% της εταιρίας και το Κεντρικό Εκκλησιαστικό Ταμείο το 28,86%.

Salamis

Τα κέρδη του 2023 εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όμως στην πραγματικότητα είναι παραπλήσια, καθώς μέσα στο 2022 η εταιρία είχε πουλήσει το κρουαζιερόπλοιο Filoxenia, αποκομίζοντας έκτακτο κέρδος ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Επίσης το 2023 υποχρεώθηκε σε συναλλαγματικές ζημίες 0,25 εκατ. ενώ το 2022 είχε εμφανίσει αντίστοιχο κέρδος 0,85 εκατ. ευρώ.

Το Ιούνιο του 2023 αγοράστηκε το πλοίο Ionia και μετά από ένα μήνα ξεκίνησε δρομολόγια.

Ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ έχει επηρεάσει αρνητικά τα πλοία τύπου Container. Αντίθετα οι θαλάσσιες μεταφορές με πλοία RO-RO, οι διεθνείς μεταφορές και πρακτορεύσεις δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τον πόλεμο, παρουσιάζοντας αυξημένη κερδοφορία σε σχέση με το 2022.

Η διοίκηση δεν προχώρησε σε εκτιμήσεις για το 2024 διότι υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες εξαιτίας του πολέμου. Το ταμείο της εισηγμένης είναι 43 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή το 1/3 της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας, την ώρα που ο τραπεζικός δανεισμός είναι μηδενικός.

Frou-Frou

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος αυξήθηκε το 2023 κατά 2,13 εκατ. ευρώ φθάνοντας στα 24,2 εκατ. ευρώ (άνοδος 9,65% σε σύγκριση με το έτος 2022). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις τιμολογίων στα προϊόντα (μπισκότα) και σε σημαντική διεύρυνση της συνεργασίας της εταιρείας με συγκεκριμένο πελάτη της εγχώριας αγοράς.

Το Συγκρότημα έχει φωτοβολταϊκό σύστημα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα 848,25 kWp και σχεδιάζει την επέκταση του φωτοβολταϊκού του συστήματος, με πρόθεση η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να ανέλθει στα 1.300 kWp.

Η εταιρεία διατηρεί επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σχεδόν 24 εκατ. ευρώ τοποθετημένο σε αμερικανικές κυρίως, καθώς και σε κυπριακές μετοχές. Επίσης διατηρεί επενδύσεις σε χρυσό αξίας 1,9 εκατ. και σε μη εισηγμένες εταιρείες αξίας 0,5 εκατ. ευρώ. Τα μερίσματα για το 2023 από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ήταν 1 εκατ. ευρώ.

Lordos Hotels

Το Συγκρότημα δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του πολυτελούς ξενοδοχείου "Golden Bay" κατηγορίας πέντε αστέρων και δυναμικότητας 193 δωματίων στην παραλία της Λάρνακας. Οι θυγατρικές εταιρείες Golden Coast Limited και United Hotels (Lordos) Limited ασχολούνται με δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό, που περιλαμβάνουν την ιδιοκτησία και διαχείριση των ξενοδοχειακών μονάδων “Golden Coast Beach Hotel” στο Παραλίμνι / Πρωταρά και “Lordos Beach Hotel” στη Λάρνακα αντίστοιχα.

Ο περυσινός κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 23% (στα 25,24 εκατ. ευρώ) λόγω της μεγαλύτερης πληρότητας των ξενοδοχείων.

Τα δάνεια του Συγκροτήματος μειώθηκαν στα 5,2 εκατ. το 2023 σε σύγκριση με 6,15 εκατ. το 2022, ενώ τα μετρητά και τα σχετικά ισοδύναμα μειώθηκαν στα 3,78 εκατ. το 2023 σε σύγκριση με 3,97 εκατ. το 2022.

Η γεωπολιτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή κορυφώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023 με την έναρξη της διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αφίξεις τουριστών από την περιοχή έχουν μειωθεί σημαντικά όμως το Συγκρότημα δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στις εργασίες του καθώς έχει επιτυχημένα λάβει μέτρα προσέλκυσης τουριστών από άλλες αγορές.

Με το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου δύο από τα τρία ξενοδοχεία θα προβούν σε μερική ανακαίνιση με σκοπό την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων και δωματίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v