Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπολογισμός 2009: Ανάπτυξη 2,7%

Στο 2,7% κατεβαίνει ο πήχης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2009, με την ανεργία να προσδιορίζεται στο 7,5% του εργατικού δυναμικού, τον πληθωρισμό στο 3% και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2% από 2,5% φέτος.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Προϋπολογισμός 2009: Ανάπτυξη 2,7%
* Η ομιλία του κ. Γ. Αλογοσκούφη για τον προϋπολογισμό, καθώς και το πλήρες κείμενο του προϋπολογισμού του 2009 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Επιπλέον φορολογικά έσοδα 7,095 δισ. ευρώ και πρόσθετες δαπάνες 5,5 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2009, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Οικονομίας ο πιο δύσκολος των τελευταίων ετών.

Στα βασικά του μεγέθη ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,7% για το 2009, με την ανεργία να προσδιορίζεται στο 7,5% του εργατικού δυναμικού, όσο και φέτος, με τον πληθωρισμό στο 3% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 2% από 2,5% φέτος.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, ο υπουργός Οικονομίας δεν ανακοίνωσε σήμερα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, παραπέμποντας για τις σχετικές ανακοινώσεις στις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες.

Στον προϋπολογισμό πάντως έχουν εγγραφεί κονδύλια ύψους 450 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου κατά της Φτώχειας και ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι το πρώτο μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ θα αφορά στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Αίσθηση προκαλεί το ύψος της αύξησης των άμεσων πόρων το επόμενο έτος κατά 18% (από τα 22,640 δισ. ευρώ φέτος στα 26,7 δισ. ευρώ το 2009). Οι φόροι στην περιουσία (κυρίως ΕΤΑΚ) θα αυξηθούν κατά 58% το 2009 και τα έσοδα του Δημοσίου από 1,120 δισ. ευρώ θα φτάσουν στο 1,770 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των έμμεσων φόρων η προσδοκόμενη αύξηση είναι 9,7%, με τα έσοδα από ΦΠΑ να φτάνουν τα 20,8 δισ. ευρώ (αύξηση 10,7%). Παρ' όλα αυτά, ο κ. Αλογοσκούφης απέκλεισε την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Μικρή άνοδος σε σχέση με το προσχέδιο καταγράφεται αναφορικά με τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που προσδιορίζονται στα 8,8 δισ. ευρώ (+300 εκατ. ευρώ), με σημαντική μείωση όμως σε σχέση με φέτος, οπότε θα φτάσουν στα 9,650 δισ. ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά στο πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου για το 2009, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε τις μεγάλες αβεβαιότητες γύρω από το κόστος δανεισμού, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές, όπως αξιολογούν τις επιχειρήσεις και χώρες που έχουν μεγάλο δημόσιο χρέος, δεν τις αξιολογούν θετικά.

-----Πώς σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και γενικός εισηγητής για τον προϋπολογισμό του 2009, κ. Χρήστος Παπουτσής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο προϋπολογισμός 2008 ήταν ο λόγος των εκλογών πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Αποκαλύπτεται τώρα ότι έμεινε ανεκτέλεστος. Ότι η ελληνική πολιτεία κατέληξε ακυβέρνητη πολιτεία.

Από τον Ιούνιο η κυβέρνηση δεν έχει δώσει δημοσιονομικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Επομένως σε ποια βάση στηρίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2009;

Στο σχέδιο προϋπολογισμού που καταθέτει η κυβέρνηση αποτυπώνονται οι λαθεμένες επιλογές και τα αδιέξοδα της πολιτικής της Ν.Δ. και αποκαλύπτεται η αναντιστοιχία λόγων και έργων, υποσχέσεων και ειλικρινών δεσμεύσεων.

Πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό του λαού. Ο προϋπολογισμός είναι κάλπικος από την άποψη των στοιχείων στα οποία βασίζεται.

Ο προϋπολογισμός 2009 είναι ο καθρέφτης της κυβερνητικής ανεπάρκειας, των αντιλαϊκών επιλογών και τελικά της αποτυχίας του κ. Καραμανλή.

Σε ένα δυσμενές και αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, όπου επιβάλλεται ο σχεδιασμός ενός προϋπολογισμού με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, η κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς αντίθετη πορεία, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή και την οικονομική προοπτική της χώρας.

Είναι, προφανές, ότι η πολιτική της κυβέρνησης με συνέπεια οδηγεί σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αναπτυξιακή επιβράδυνση και απόκλιση της οικονομίας μας από αυτή των άλλων κρατών-μελών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΟΧΙ μόνο δεν αποτυπώνει κανέναν ελπιδοφόρο σχεδιασμό στους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και απασχόλησης, αλλά επιπλέον πλήττει βάναυσα το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, συνθλίβει τον αγροτικό κόσμο και υπονομεύει και την προοπτική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του εμπορίου και του τουρισμού.

Με την πολιτική της Ν.Δ. αντί να έχουμε θωράκιση της οικονομίας με μέτρα τόνωσης της εγχώριας αγοράς και ενίσχυση της ανάπτυξης, έχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης και επιτάχυνση της έλευσης της διεθνούς ύφεσης.

Οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται πολύ και η κυβέρνηση οδηγεί το κοινωνικό κράτος στην απαξίωση. Με μείωση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, με την υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Με αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό για τους συνταξιούχους. Με αυξήσεις σημαντικά μικρότερες από το πληθωρισμό για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Έχουμε μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Έχουμε αυξημένα επιτόκια, υψηλό κόστος δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Έχουμε μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Μείωση της εγχώριας ζήτησης και μειούμενους ρυθμούς για τις νέες θέσεις εργασίας. Και έχουμε πραγματική αύξηση της ανεργίας. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ο προϋπολογισμός 2009 αν εφαρμοστεί θα προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές εντάσεις και έντονες αντιδράσεις καθώς θα επιδεινώσει τη ζωή της πλειονότητας των πολιτών.

Ο προϋπολογισμός 2009 δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της εικονικής πραγματικότητας στην οποία προσπαθεί να επιβιώσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Είναι η απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας να διαχειριστεί την πραγματικότητα της ζωής των ανθρώπων να σχεδιάσει το σήμερα και το αύριο των πολιτών και να εγγυηθεί τη συνέχεια, την προοπτική και την ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας.

* Η ομιλία του κ. Γ. Αλογοσκούφη για τον προϋπολογισμό, καθώς και το πλήρες κείμενο του προϋπολογισμού του 2009 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v