Συντονισμένη παρέμβαση κατά της κερδοσκοπίας

Πρωτοβουλίες ανάσχεσης των κερδοσκοπικών πιέσεων αναλαμβάνουν οικονομικό επιτελείο, ΤτΕ και ΕΕΤ με έμφαση στην υγιή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Λιγότερος ο δανεισμός το 2010. Υποχωρούν τα spreads.

Συντονισμένη παρέμβαση κατά της κερδοσκοπίας
Kατόπιν και του χθεσινού μινι-κράχ στις ελληνικές αγορές, πρωτοβουλίες ανάσχεσης των κερδοσκοπικών πιέσεων αναλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο σε συντονισμό με την ΤτΕ και τους Έλληνες τραπεζίτες, δίνοντας έμφαση στην υγιή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, αλλά και στις σημαντικά μικρότερες δανειακές ανάγκες για το 2010. 

Η σημερινή παρέμβαση ικανοποιεί σχετικό "αίτημα" της αγοράς (το οποίο κατέγραψε το Euro2day.gr)  υπο τον φόβο ψυχολογικού "ντόμινο" στις ελληνικές αγορές και δείχνει να έχει ήδη αποτελέσματα, ενω αναμένεται και τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν στα επίπεδα των 196 μονάδων βάσης, ενώ το πρωί είχαν αναρριχηθεί σε υψηλά 7 μηνών και συγκεκριμένα στις 215 μ.β.

Με δήλωσή του ο υπουργός οικονομίας επεσήμανε πως οι "αναταράξεις στις αγορές είναι απόρροια της χαμένης αξιοπιστίας αλλά και κερδοσκοπικών κινήσεων", προσθέτοντας ότι οι κινήσεις στις αγορές δεν επηρεάζουν το ελληνικό δημόσιο.
 
Ο ίδιος τονίζει με έμφαση ότι ο δανεισμός του δημοσίου θα είναι σημαντικά μικρότερος το 2010, συγκριτικά με το 2009.

*** Αναμένεται παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα προβεί αύριο Σάββατο σε δημόσια παρέμβαση για την ελληνική οικονομία. Η παρέμβαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του πρωθυπουργού.


Όπως διευκρινίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχουν δανειακές ανάγκες έως το τέλος του έτους και η μοναδική κίνηση, αν γινόταν, θα ήταν υπό της έννοια του prefunding για το επόμενο έτος. Ορισμένες από τις εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες είναι πέρα από κάθε αντικειμενική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι αναταράξεις στις αγορές συνδέονται και με τις εξελίξεις στο Dubai αλλά και με το γεγονός ότι πολλοί θεσμικοί επενδυτές κλείνουν θέσεις λόγω της λήξης του έτους.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι όσο ξετυλίγονται τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος και την τόνωση της ανάπτυξης, τόσο θα πείθονται οι αγορές και θα εξομαλύνεται η κατάσταση.

*** Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου με Γ. Προβόπουλο

Υγιές και σταθερό χαρακτήρισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο Γ. Προβόπουλος μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνοντας ότι η μια μετά την άλλη οι τράπεζες ζητούν να απεμπλακούν από το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας από το δημόσιο.

Η έξοδος τους από το πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ, όπως έγινε γνωστό, θα γίνει το 2010.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι υψηλοί και βελτιούμενοι, ενώ παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία αυξήσεις κεφαλαίου από μεγάλες τράπεζες.

«Τα σημάδια είναι πάρα πολύ καλά, η ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών αντανακλά και την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.


*** Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Γ. Παπακωνσταντίνου 

"Η ελληνική οικονομία κουβαλάει προβλήματα από το παρελθόν, αλλά έχει και τεράστιες δυνατότητες. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωράει με σχέδιο, αποφασιστικότητα, με συγκεκριμένες κινήσεις, για να στηρίξει την ανάπτυξη και τα εισοδήματα, για να εμπεδώσει στη χώρα υγιή δημοσιονομικά.

Το μεγάλο στοίχημα του προϋπολογισμού που καταθέσαμε είναι η περιστολή της φοροδιαφυγής και το νοικοκύρεμα σε ένα σπάταλο κράτος.

Τις επόμενες μέρες, ξεκινάμε έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο, για ένα νέο φορολογικό σύστημα, πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό. Όλα τα Υπουργεία βάζουμε μπροστά μία προσπάθεια για την περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο.

Ήδη, ξεκίνησε ένας διάλογος για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που εγγυάται τις συντάξεις. Με τα συναρμόδια Υπουργεία αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, για να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να φέρουμε επενδύσεις, να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης.

Οι αναταράξεις στις αγορές, τις τελευταίες ημέρες, είναι απόρροια της χαμένης αξιοπιστίας της χώρα μας, που η προηγούμενη Κυβέρνηση κληροδότησε στην σημερινή, αλλά και κερδοσκοπικών κινήσεων.

Εμείς, χτίζουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, μέρα-μέρα, με τις πρωτοβουλίες μας. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι κινήσεις στις αγορές δεν επηρεάζουν το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες. Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου, για το 2010, θα είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό του 2009".

**** Τι είπαν Προβόπουλος - Τραπεζίτες την Πέμπτη

Τη σταδιακή σταθεροποίηση των επισφαλειών και τις γενικότερες εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα συζήτησαν το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη.

Από την πλευρά της ΕΕΤ συμμετείχαν ο πρόεδρός της κ. Τάκης Αράπογλου και οι κ. Ν. Νανόπουλος, Δ. Ματζούνης, Θ. Παντελάκης, Φιλάρετος και ο γενικός γραμματέας κ. Χρ. Γκόρτσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες παρουσίασαν στον κ. Προβόπουλο τις θέσεις τους για τα δύο νομοσχέδια (ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο, ρευστότητα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων) που προωθεί η κυβέρνηση. Καθησύχασαν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των επισφαλειών, επισημαίνοντάς του ότι υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης και ταυτόχρονα του διατύπωσαν και επίσημα ότι μειώνουν σταδιακά τη δανειακή έκθεσή τους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, οι διοικήσεις των μεγαλύτερων τραπεζών τόνισαν στον κ. Προβόπουλο ότι στρέφονται σταδιακά στην άντληση ρευστότητας μέσω των εκδόσεων καλυμμένων ομολογιών και απλών ομολογιακών δανείων. 

Οι τραπεζίτες υποστήριξαν πως οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά και δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι η κατάσταση στις αγορές μπορεί να συνεχίζει να είναι δύσκολη ωστόσο διαφαίνονται σημάδια βελτίωσης.

Αξίζει να αναφερθεί πως η συνάντηση είχε ζητηθεί από το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πριν από περίπου 10 μέρες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v